Az RWE csatlakozott a Nabucco kezdeményezéshez

Vágólapra másolva!
Hatra bővült a Nabucco gázvezetéket kivitelező konzorcium tagjainak száma: az RWE német energiacég csatlakozásáról kedd este írták alá a részvényesi megállapodást a tervezetben részes országok kormányképviselői, az osztrák gazdasági minisztérium bécsi épületében.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes aktust miniszteri szintű informális találkozó előzte meg, amelyen magyar részről Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára vett részt.

A Nabucco kezdeményezés - az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz és a török Botas összefogásával - 2001-re nyúlik vissza. E cégek részvételével azután 2004. június 24-én alakult meg, bécsi székhellyel, a Nabucco Gas Pipeline GmbH. A vállalkozás célja, hogy a közép-ázsiai és a Kaszpi-tenger környéki lelőhelyekről kiinduló, 3300 kilométeres csővezeték megépítésével csökkentse Európa függőségét az orosz gázszállításoktól, egyszersmind a beszerzési források körének szélesítésével biztosabbá tegye a növekvő fogyasztás kielégítését.

A jelenleg hozzávetőleg ötmilliárd euróra becsült beruházás munkálatait 2009-ben kezdenék el, és a vezetéket 2012-ben helyeznék üzembe. Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH vezetője a hét elején elmondta, hogy a költségek 30-40 százalékát a részvényesek fedeznék tulajdonrészük függvényében, a többit pedig bankhitelekből finanszíroznák. Közölte azt is, hogy noha a csővezeték évi teljes kapacitását 30 milliárd köbméter gáz szállítására tervezik, kezdetben csak tízmilliárd köbméterrel számolnak, azerbajdzsáni, türkmenisztáni és oroszországi forrásokból. Arra a kérdésre, hogy esetleg Iránt is bevonják-e majd a szállítók közé, azt válaszolta, hogy személyes véleménye szerint 2015-től már iráni gáz is folyhat a Nabuccon. Mint megjegyezte, amúgy is tervbe van véve egy második vezetékág, amelynek révén a szállítási összkapacitás évi 60 milliárd köbméterre bővülhet 2030-ra. Akkora becslések szerint az európai gázigény eléri az évi 200 milliárd köbmétert.

Nemzetközi hírügynökségi jelentések szerint a magyar államfő bulgáriai látogatása első napján Georgi Parvanov bolgár elnöknek reményét fejezte ki, hogy Magyarország nem csak a tervezett Nabucco gázvezetéken, hanem a szintén tervezett Déli Áramlat vezetéken is kap majd földgázt.

Sólyom László a jelentések szerint úgy fogalmazott, hogy "Magyarország érdekelt a Nabucco megépítésében és éppúgy a Déli Áramlat megépítésében, és reméljük, hogy a Déli Áramlat áthalad Magyarországon". A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete tenger alatt húzódó vezetéken éri majd el Bulgáriát. Bulgária a múlt hónapban írta alá Oroszországgal a vonatkozó megállapodást. A vezeték-beruházás két fő partnere az orosz Gazprom és az olasz Eni energiavállalat. A tervezethez már Szerbia is csatlakozott.

Ugyanakkor a magyar és a bolgár államfő közösen hitet tett olyan együttes akciók mellett, amelyek meggyorsítják majd a Nabucco vezeték építését. A Nabucco Közép-Ázsiából és esetleg a Közel-Keletről juttatna földgázt Európába. A Nabuccót támogatja az Európai Unió is, fontosnak tartja a gázellátás sokoldalúbbá tételéhez. Parvanov közölte, hogy a Nabucco sikere érdekében kész felkeresni a gázszállításban érintett, Kaszpi tenger menti államokat.