Csúcsot dönt a szén ára is

Vágólapra másolva!
A szén ára rekord magasságba emelkedett, miután a világ legfontosabb széntermelőinél nem várt események zavarták meg a munkát. A szén a zord ázsiai időjárás és az egyre dráguló olaj miatt is felértékelődik.
Vágólapra másolva!

A kínálat napjainkra olyan szűkös, hogy a felhasználók gyakorlatilag bármilyen árat készek megadni a szénért, amit a kitermelők kérnek, akiknek így csupán ki kell várniuk, és az árak még magasabbra emelkednek.

A szén piaci árfolyama Ázsiában például negyedével ugrott meg az utóbbi időben. Múlt hónapban Kína, a világ legnagyobb termelője bejelentette, hogy az évtizedek óta legkeményebb téli időjárás miatt szünetelteti az energiahordozó exportját februárban és márciusban. A nagy hideg Kínában áramhiánnyal fenyegeti a lakosságot. Dél-Afrikában éppen az áramhiány miatt akadozott a szénbányászat, Ausztráliában pedig áradások okoztak fennakadást a kitermelésben. Az ázsiai áramtermelő vállalatok szinte tülekednek a szénért - írja a BBC. Indonézia, amely a világ legnagyobb exportőre, azt állítja, hogy idei kitermelése legnagyobb részét már most eladta. A dél-koreai közműcégek már csak kevesebb, mint két hétre való szénkészlettel rendelkeznek, de a Fülöp-szigeteken sem sokkal jobb a helyzet.