A Világbank rontott Kína kilátásán

Vágólapra másolva!
A Világbank 9,6 százalékra fogta vissza Kína idei várható gazdaságnövekedési kilátását az eddig várt 10,8 százalékról elsősorban a kínai exporttermékek iránti globális keresletcsökkenés miatt hétfőn.
Vágólapra másolva!

Tavaly a kínai GDP növekedés 13 éve a legmagasabb ütemű volt, 11,4 százalékot tett ki a 2006. évi 11,1 százalék után.

A Világbank rámutatott ara, hogy az ország déli területeit hosszabb ideje sújtó - évtizedek óta nem tapasztalt - erős télnek minimális hatása van a gazdaságra. A bank egyik elemzője azt mondta, hogy lassul a globális gazdaság, ami befolyásolja a kínai gazdaságot, de ennek a kedvezőtlen hatását részben ellensúlyozza a növekvő belső kereslet.

Az ország déli területein hetek óta tartó erős havazás miatt csökkent az ipari termelés és növelte néhány termék, így elsősorban a zöldségek árát, de összességében minimális hatással van az ország gazdaságára.

A Világbank legújabb előrejelzése szerint Kínában idén 4,6 százalékos lesz az infláció az eddig becsült 3,8 százalék helyett elsősorban a nemzetközi élelmiszerárak emelkedése, valamint a bérköltségek növekedése miatt. Kínában a tavalyi infláció 4,8 százalékos volt, 11 éve a legmagasabb.