Csökkent az Ericsson profitja

2008.02.01. 8:10

A svéd Telefon AB LM Ericsson, a világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója pénteken 5,6 milliárd svéd koronás adózott eredményt jelentett a tavalyi utolsó negyedévről, 42 százalékkal kevesebbet 2006-os negyedik negyedévi 9,7 milliárdnál.

A második félévben hangsúlyosabbá vált visszaesést azzal magyarázták, hogy váratlanul csökkentek a mobilhálózati fejlesztések és bővítések a világpiacon, és ez kedvezőtlenné tette az értékesítés összetételét, mivel az infrastrukturális szállításokban a szérianagyság kritikus jelentőségű.

Az üzlet összetételére egészében most az jellemző, hogy a fejlett piacokon csökkent a hálózatbővítés és -fejlesztés, miközben a felzárkózó piacokon kisebb a profitrés a továbbra is gyorsan növekvő mobil távközlési fejlesztésekben. Panaszolták a beruházásokat akadályozó politikai nyugtalanságot is egyes felzárkózó piacokon. Erre az évre "hasonló piaci körülményeket" jósolnak a csoportnál.

Egész évben az üzemi eredmény, 30,6 milliárd svéd korona, 14 százalékkal elmaradt a 2006-os 35,8 milliárdtól, aránya a bevételhez képest 16,3 százalékra csökkent 19,9 százalékról.
A lassuláshoz a japán-svéd Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó vegyesvállalat is hozzájárult. Habár a Sony Ericsson adózott eredménye tavaly 1,114 milliárd euró volt, 11,7 százalékkal több a 2006-osnál, de az utolsó negyedévben már 16,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Mivel az értékesítés növekedése az év vége felé lassult, a mennyiségi növekedés már nem egyensúlyozta ki azt, hogy a növekmény javarészt a fejlődő piacok megdolgozásából, vagyis az olcsó és közepes árú telefonokból származik. A készülékek átlagára év végére 123 euróra csökkent az egy évvel azelőtti 146 euróhoz képest. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK