Összerúgta a port a Baumax és az OBI

Vágólapra másolva!
Ismét összeszólalkozott az OBI és a Baumax soproni barkácsáruházaik nyitásakor. A jelenség nem számít újdonságnak, mert a vidéki városokban menetrendszerű a barkácspiaci üzletnyitásokkor a konkurensek közti villongás, de ez az első alkalom, hogy az egyik félnél betelt a pohár - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Reiter László, az OBI country managere véleménye szerint a soproni nyitáskor a konkurens Baumax több esetben etikátlanul viselkedett és olyan eszközöket használt a régióbeli vezető pozíció megszerzéséért, ami nem csupán saját üzletének felfuttatására szolgál, hanem keresztbe is tesz a konkurenciának.

Bár Sopron közvetlen vonzáskörzetéhez 50-60 ezer lakos tartozik, a közeli települések ennél jóval nagyobb potenciált jelentenek, ráadásul csábító az osztrák fizetőképes kereslet is, így a régióban vezető pozícióba kerülő cég hosszabb távon komoly fölényre tehet szert. Ehhez az első lépés maga az áruház megnyitása - a konkurenciát megelőzve.

Sopronban a Baumax nyitott elsőként - tavaly decemberben -, úgy, hogy nem volt meg az épület használatbavételi engedélye és valaki kifogásolta, hogy a cég kisajátított magának a telkéből egy szeletet. (Mára megvan az engedély és a telektulajdonossal is rendeződni látszik a vita.) Reiter szerint a verseny természetesen nem három hét alatt dől el és valójában ahhoz nincs közük, hogy a Baumax engedély nélkül nyitott vagy hogy a városban vállalt infrastrukturális fejlesztéseikkel kifogások voltak. Az azonban már őket is érinti, hogy a konkurencia marketingeszközeit szabálytalanul, az OBI-üzlet láthatóságát gátolva helyezte ki. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a nyitáskor eltűnt az OBI molinója, a feszítővasakat valaki egyszerűen kivágta.

A barkácspiacon két-két és fél éve elfogytak a terjeszkedéshez szükséges területek, következett tehát az "egymásra nyitás" korszaka. Komoly konkurenciaharc kezdődött Szolnokon és Szekszárdon is, ahol két lánc döntött egyszerre a nyitás mellett. Reiter szerint vannak olyan, külföldi menedzsmenttel működő cégek, amelyek gyakran élnek a magyarországi szabályozás gyenge pontjainak kihasználásával, illetve etikátlan, szabálytalan eszközökkel, ami azért meglepő, mert hasonló megoldások alkalmazása anyaországukban az állásukba kerülne.

A küzdelem eljutott arra a pontra, hogy nemcsak a cégek vezetésének, hanem az engedélyt kiadó önkormányzatoknak és a szabálytalanságok felett szemet hunyó engedélyező hatóságoknak is el kell gondolkodniuk azon, hogy a cégek közti versengés meddig tisztességes. Az OBI fejlesztései során találkozott már szélsőséges engedélyezési esetekkel: néha pár nap alatt megvannak az engedélyek, máskor hosszú hónapokat kell várni. A társaság álláspontja szerint a piacon megkezdődhetne a párbeszéd és alkalmazni kellene a létező etikai kódexet, amely kitér az ilyen esetekre is.

A Baumax nem akar vitát és nem érzi, hogy bármiben is tisztességtelenül járt volna el. Célja a békés egymás mellett élés, vagyis a verseny - tudtuk meg a cégtől. Elmondásuk szerint nekik is meggyűlik a bajuk a konkurenciával és többször is volt olyan esetük, amikor ők érezték hátrányban magukat.