Nehezebb és drágább év jön

Vágólapra másolva!
Budapesten januártól szinte minden közszolgáltatás ára az ötszázalékos inflációnál nagyobb mértékben drágul. A BKV tarifái az ideihez hasonlóan jövőre is átlagosan 13 százalékkal emelkednek. Drágul a levelezés is. Sőt januártól tilos a cigicsikk eldobása a főváros V.kerületében.
Vágólapra másolva!

A nappal vonaljegy ára 270 forint, az éjszakai jegyé pedig 350 forint lesz. A 30 napos dolgozói bérletért 8.250 forintot, a tanuló-nyugdíjas bérletért 3.250 forint kell majd fizetni. Lesz olyan jegyfajta, ami 22 százalékkal drágul, és lesz olyan is, mint a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok agglomerációs HÉV-bérlete, amelyért esetenként 10-szer többet kell kifizetni.

Mintegy 13,7 százalékkal drágul a szemétszállítás díja. A csatornahasználatért 9,9 százalékkal, a vízfogyasztásért 8,8 százalékkal, a szennyvízszippantásért 8,6 százalékkal, a kéményseprésekért pedig 4,4 százalékkal több pénzt kérnek jövőre. A kegyeleti közszolgáltatások ára 9,3 százalékkal nő, a szabadáras szolgáltatásoké viszont 10 százalékkal csökken.

A távhő díjszerkezetének módosításával az alapdíjat jövő évre befagyasztották. A hődíj viszont negyedévente a gáz árának függvényében emelkedik vagy csökken majd. A januári ötszázalékos gázáremelés miatt februártól négy százalékkal nő a távfűtés hődíja.

Január elsejével a gáz ára a lakosság számára 8, illetve 5 százalékkal nő. Ahol kevesebbet keresnek ott lesz nagyobb mértékű az emelés, atöbbségnek eddig ugyanis nem sikerült érvényesíteni a kedvezményt.

Drágább lesz a levelezés is. Januártól emelkednek a postai szolgáltatások díjai, a drágulás érinti a hatósági és a nem hatósági áras szolgáltatásokat is: levélforgalomban az átlagos drágulás 6,9 százalék lesz.

Nem emelkednek januárban a jegyárak a helyközi vonat és autóbusz közlekedésben. A szaktárca részben azért döntött az idei árak fenntartásáról, mert ebben az évben mindkét ágazatban csökkent az utasszám a korábbi áremelések hatására. Év közben azonban lehet még drágítás, erről is a minisztérium dönt majd.A bűvös szám: öt százalék

Megszűnik januártól a szélvédőre ragasztandó matrica, így az autópályákon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot kapnak. A benzinkúthálózatok ebben a hónapban folyamatosan állnak át az új rendszerre. Ezért egyes kutaknál még adnak vignettát, míg más töltőállomásokon már csak az igazoló szelvényt kapja a meg a vásárló.

Ugyancsak nem változik viszont januártól az útdíjak mértéke. Szinte minden bérlet típus a 2007-es áron lesz beszerezhető. Kivétel a D4-es kategória lehet, ahol a tarifák némi csökkenése is bekövetkezhet. A kamionok esetében ugyanis az Európai Unió euróban meghatározza a díjmaximumot. A magyar hatóságok a kiróható legmagasabb árat alkalmazzák. Az euró-forint átváltási arányok változása miatt viszont a hazai valutában megjelölt tarifák lefelé módosulhatnak.