Biciklin jön Európa

Vágólapra másolva!
A Kerékpáros Magyarország Program (KMP) keretében, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére a 2007-2013 közötti időszakban 56 milliárd forint áll rendelkezésre. A pénzből jut például a Duna-Tisza menti Euro-Velo útra, de a kormányzat tovább fejlesztené a "Bringázz a munkába!" programot is.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye szerint a keret tartalmazza a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) 14 milliárd forintját, a Regionális Operatív Programok (ROP) 28 milliárd forintját és a magyar költségvetés 14 milliárd forintját is.

Az összeg 2.000 kilométer kerékpárút és sáv kiépítésére elegendő, amellyel megduplázható a jelenlegi infrastruktúra hossza. A közlemény emlékeztet arra, hogy a GKM az érintett tárcákkal és civil szervezetekkel közösen kidolgozta a turisztikai és sportolási vetületeit is részletesen áttekintő KMP-t, amely 2007. augusztus 29-én látott napvilágot.

Gyors fejlesztések

A fejlesztés ütemét jelzi, hogy a ROP keretéből 10,859 milliárd forintot már 2007-2008-ban odaítéltek. E pályázatok értékelése, kiválasztása, ellenőrzése során a GKM és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) meghatározó szakmai koordinációs feladatokat lát el, biztosítva mintegy 370 kilométer kerékpárút szakszerű megvalósítását. A ROP belterületi, mellékúthálózat menti fejlesztéseihez kapcsolódva intenzíven folyik a KÖZOP pályázati rendszerének előkészítése a főútvonalak menti kerékpárutak kiépítésére.

A GKM 2007-es 2 milliárd forint Útpénztári támogatásából 83 kilométer kerékpárút megépítését és 176 kilométer tervezését támogatta. A fővárosi útfelújítási program keretében 2007-ben létrejött kerékpáros infrastruktúra kiépítésének költségeit 50 százalékban szintén a GKM vállalta.

A Dunát, Tiszát is biciklizhetővé tennék

A szaktárca 2007-ben megterveztette a Duna-Tisza menti EuroVelo-nyomvonalat, valamint folytatódott az északnyugat-dunántúli kerékpárút, a délnyugati határmente kerékpárút és a körösvölgyi kerékpárút tervezése is. A kerékpárutak megfelelő felújítása és karbantartása érdekében a GKM - mintaprojektként a Fertő-tó térségére - kidolgoztatta a kerékpárút-fenntartás térségi rendszertervét, amely 2008-ban valósul meg.

A már meglévő épületek és létesítmények kerékpáros-baráttá tételére a GKM kerékpárparkoló- és tároló projekteket készített elő, Továbbá a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére, a kormányzat és az ország figyelmének felkeltésére 2007-ben útjára indította a "Bringázz a munkába!" kezdeményezést. A 2007. szeptember 3-14. között tartott akció Budapestre korlátozódott és 2000 embert mozgatott meg. A GKM célja, hogy 2008-ban a kezdeményezés országos akcióvá terebélyesedjék.