Aranyárrekordot várnak 2008-ra

Vágólapra másolva!
A hitelválság miatt (is) megnövekedett kereslet felhajtja az arany árát, így az jövőre rekordszintet érhet el. A globális termelés várhatóan nem tud lépést tartani az igényekkel.
Vágólapra másolva!

Három tucat nemesfémpiaci szakértő véleménye szerint jövőre rekordárat ér el az arany a nemzetközi piacon, mert az inflációs félelmek miatt sok befektető aranyba menekíti a pénzét, folytatva az elmúlt évek gyakorlatát. A nemesfém ára nyolc év óta emelkedik.

Az idei évben a nemesfém piaci ára áltagosan unciánként 696 dollár volt, jövőre azonban meglehet 800 dollár is. Ennek nemcsak az olajártól felhajtott infláció az oka, hanem az is, hogy a nyersaranytermelés a vezető országokban tovább csökkenhet. Dél-Afrikában, amely a világ első számú aranytermelő országa, a kínálat az idén 84 év óta a legalacsonyabb.

A harmadik negyedévben - elsősorban befektetési okokból - már megugrott a világon az arany iránti kereslet: az egy évvel korábbihoz képest 19 százalékkal nőtt, mindenekelőtt az aranyba fektető befektetési alapok éhsége és az aranyékszerek iránti megnövekedett igény miatt.

Az Arany Világtanács kiadványa szerint az aranykereslet növekedése elsősorban a hitelválság következménye, a befektetők az arany mint biztos befektetés oltalmát keresték. A befektetési célú kereslet 240,7 tonnára nőtt az egy évvel korábbi 122,7 tonnáról, vagyis közel megduplázódott a harmadik negyedben.

Az egyik aranykereskedő cég illetékese szerint a befektetési célú aranykereslet könnyen felugorhat 500 tonnára, egy másik szakember szerint az 1500 dolláros unciánkénti ár elérése is lehetőség. Mások szerint az emelkedés mértéke 100 dollár körül alakul majd 2008-ban. Az arany biztos befektetési menedékként kezelése nem múlik el, a befektetők portfóliójuk egy részét aranyban tartják majd.

A kitermelés eközben stagnál. Tavaly már tízéves mélypontra került a globális termelés 2477 tonnával. Ahhoz, hogy növekedjen, még a 800 dolláros unciánkénti ár sem látszik elégségesnek. A nemesfém ára "hasznot húzhat" abból, hogy a központi bankok korlátozzák aranyeladásaikat, melyek volumene tavaly 583 tonna volt, jövőre azonban 500 tonna alá süllyedhet.