Messze még az euró

Vágólapra másolva!
A költségvetési kiigazítás, valamint a mezőgazdaság és az építőipar visszaesése lassította le az idei magyar gazdasági növekedést. További gondot jelenthet a költségvetés szerkezete, amely a gazdaság fékezésén túl a 2009-es hiánycél elérését is hátráltatja. A szakértők szerint mindet figyelembe véve még távoli az euró beveztése - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az idei évet jellemző költségvetési kiigazítások az állami kiadások visszafogásával és a lakossági fogyasztást mérséklő hatásával már az első negyedévtől jelentősen lelassították a gazdaság növekedési ütemét.

A kórházbezárásokon és más fiskális szigorításokhoz kötődő intézkedéseken kívül azonban több, nem előre jelezhető tényező is eltérítette a növekedést a korábban várt szinttől - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője. A fagykár és az aszály katasztrofális mezőgazdasági termelést eredményezett, s a kiigazítások építőipart sújtó ilyen nagy mértékű hatására sem lehetett előre számítani. A legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy visszatérhetünk-e a korábbi, 4 százalék 4 százalék fölötti növekedéssel jellemezhető potenciális kibocsátási szinthez, amely még mindig sokkal alacsonyabb, mint az utóbbi időben kialakult régiós átlag.

A következő év ugyan könnyen meghaladja az idei évben elért szintet, hosszú távon azonban több, versenyképességet elősegítő lépést kellene megtenni. A költségvetés szerkezete jelenleg nagyban hátráltatja a magyar gazdaság bővülési lehetőségeit. Az egyik legfőbb problémát a munkát terhelő adó magas szintje jelenti.

Külső, előre jelezhetetlen tényezőkre lehet visszavezetni az árszínvonal korábban jósoltnál magasabb szintjét is. A lassú ütemben csökkenő alappályát az olaj- és az élelmiszerárak globális szinten is jelentős mértékű drágulási üteme térítette el, s míg az év végére májusban még 5,2 százalékot vártak az elemzők, addig novemberre már 7,3 százalékra emelkedtek a prognózisok.

A következő évben a hatósági árak drágulása növeli tovább az árszínvonalat. Az év elejére bejelentett emeléseken kívül még több nagyobb is várható - mondta Suppan. Az áram és üzemanyag árváltozásai vélhetően a MÁV és a Volán jegyáremeléseihez vezethetnek, s amennyiben az olajár beragad a 85 dollár fölötti mostani szinten, akkor júliusra begyűrűzhet a gázárakba is.

A makromutatók kedvezőtlen alakulása mellett voltak pozitív folyamatok is idén. Végre kezdetét vette a költségvetés kiigazítása. A konszolidáció idén is és jövőre is elérhetővé teszi a konvergenciaprogramban vállalt hiánycél elérését. Ezt a bevételi oldalon az áfa emelése, a kifehéredés okozta többletbevételek és az vártnál magasabb infláció segítette elő. A sokat emlegetett reformok azonban még mindig váratnak magukra.

Egyedül az egészségügyben történtek kezdeményezések, de azt még nem lehet látni, hogy a végeredmény tényleg sikeres lesz-e - mondta Németh Dávid, az ING szakértője. Az adó- és a nyugdíjreform hiánya eközben egyre égetőbb problémává válik.