Jobb gazdát faragnának az államból

Vágólapra másolva!
Az állami vagyon jövedelemtermelő képességének növelése, az állami tulajdonú cégek eredményes működtetése, illetve a tulajdonosi, a szabályozói és a szolgáltatás megrendelői szerepek markáns szétválasztása a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) legfontosabb feladata a tagok szerint. Az első teendők a stratégia kialakítása és az állami vagyon használati árának meghatározása.
Vágólapra másolva!

Minden jogi és pénzügyi lépés megtörtént ahhoz, hogy a vagyonkezelő szervezet január 1-től működjön - mondta el Tátrai Miklós a tanács bemutatkozó sajtótájékoztatóján, aki január 1-jétől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatói tisztét is ellátja. Egyes esetekben a részleges vagy teljes tulajdonosi jogok átkerülhetnek a tanácshoz olyan vállalatoknál, amelyek nem az ÁPV Zrt. tulajdonába tartoztak eddig. A testület eddig 13 vagyonkezelési szerződést kötött a gazdasági minisztériummal, ide tartozik a MÁV is. Ezekben az esetekben nem változik a tulajdonosi joggyakorlás - tette hozzá.

A 2009-es költségvetésben már tételesen szerepelnek majd az állam által megrendelt szolgáltatások és azok költségei - mondta el Markó Andrea, a pénzügyi tárca szakállamtitkára. A cél, hogy az állami vállalatok tényleges piaci társaságként működjenek. A vagyonkezelés során a tanács elsősorban pénzügyi szempontok alapján dönt - fűzte hozzá. Az állami vagyon kataszterét jövő év végére állítják össze - mondta el Nagy János, a tanács elnöke. Az év közepére újra kell kötni az állami tulajdonú ingatlanok használatára vonatkozó szerződéseket, a cél, hogy az egyes intézmények csak a szükségletüknek megfelelő nagyságú ingatlanokat vegyenek igénybe - tette hozzá.

Az állami vagyonnal is lehet és kell is eredményesen gazdálkodni - fogalmazott Roóz József, a Budapesti Gazdasági Főiskola volt rektora. Az állami tulajdonú cégek irányításánál fontos az igazi tulajdonos szimulálása, a vagyon fialtatása - mondta Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke, az MKB elnök-vezérigazgatója. Szerinte ezek a cégek akár magasabb profitot is elérhetnek, mint néhány privátszektorbeli versenytársuk. A portfólióban szereplő nagyobb cégek olyan szabályozott iparágakban működnek, ahol vagy már liberalizálták a piacot, vagy ez előtt állnak, és erre fel kell készülni - hangsúlyozta Baranyi Imre, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója. Közelíteni kell a magánszféra viselkedésének irányához, azaz lobbizni kell a kedvezőbb szabályozási környezet érdekében is - tette hozzá.