Jövőre drágább lesz levelet feladni

Vágólapra másolva!
Januártól emelkednek a postai szolgáltatások díjai, a drágulás érinti a hatósági és a nem hatósági áras szolgáltatásokat is: levélforgalomban az átlagos drágulás 6,9 százalék lesz. A szabványlevél és a képeslap feladási díja 30 grammos súlyhatárig 62 forintról 70 forintra emelkedik.
Vágólapra másolva!

A posta szerint az árváltozás nem ró jelentős terhet a lakosságra, hiszen a magánszemélyek évente átlagosan 2 levelet adnak postára. A közlemény szerint a posta azért is emeli a díjakat, mert a növekvő energia- és egyéb költségek ugyanúgy érintik, mint bármely más gazdálkodót. A posta egyébként a hatósági díjakat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) határozata alapján emeli.

Az ügyfeleknek a külföldre küldött levelekért és levelezőlapokért is magasabb díjat kell fizetni. Az európai országokba címzett, 20 grammos szabványlevélért a jelenlegi 180 forint helyett 200 forintot kérnek majd el a postákon. A többletszolgáltatást jelentő elsőbbségi levelek díja a legalacsonyabb súlykategóriában 5 forinttal, 100 forintra nő januártól. Ezeket a küldeményeket - a jogszabályban előírt 85 százalékot felülteljesítve - 95 százalékban a feladást követő munkanapon kézbesíti a címzetteknek a posta. A lakosságot alapvetően érintő további változás az ajánlott és a tértivevény különszolgáltatások díjainak növekedése. Előbbi 10 forinttal 190 forintra, utóbbi 5 forinttal, 120 forintra emelkedik januártól. Két forinttal emelkednek az elektronikus értesítés és előrejelzés díjai. A belföldi logisztikai szolgáltatások, például a csomagfeladás, a gyorsposta szolgáltatás átlagosan 3,9 százalékkal drágulnak januártól.

A Magyar Posta közleménye szerint szolgáltatási díjai nemzetközi összehasonlításban az áremelkedést követően is jelentősen elmaradnak az európai posták átlagától. A szintén EU-tag szomszédos Romániában 1,1 lejt, azaz 80 forintot, Csehországban 12 cseh koronát, azaz 116 forintot kell fizetni egy 30 grammos levél feladásakor, míg Németországban 0,9 eurót, azaz 225 forintot kérnek el egy ilyen levél továbbításáért.