"Csillagszórós" üzletbezárás

Vágólapra másolva!
A feketegazdaság, különösen a számla- és nyugtaadási kötelezettség szigorúbb ellenőrzésére bevezetett intézkedés eredményéként a Vám- és Pénzügyőrség az elmúlt hetekben tapasztalt törvénysértések után mintegy 11 millió forint bírságot szabott ki, illetve 16 üzletet záratott be.
Vágólapra másolva!

A "Csillagszóró" akciósorozat keretében a Vám- és Pénzügyőrség 30 nyitvatartási napra zárta be egy Budapest II. kerületében működő Kft-nek az üzlethelyiségét, amely egy éven belül másodszor nem adott számlát. Az üzletben már a 2007. májusában a civil ruhában próbavásárló pénzügyőrök sem kaptak számlát. Akkor 160 000 forint mulasztási bírságot állapítottak meg, valamint felhívták az üzletvezető figyelmét, hogy az ismételt nyugtaadási kötelezettség elmulasztása üzletbezárást vonhat maga után. A figyelmeztetetés ellenére a következő ellenőrzés során a Kft. ismételten nem adott nyugtát a Vám- és Pénzügyőrség civil ruhás munkatársainak, így az ideiglenes üzletbezáráson túlmenően még 180 000 forint mulasztási bírságot is kiszabtak a pénzügyőrök - olvasható a VPOP közleményében.

Szintén a "Csillagszóró" akció keretein belül a pénzügyőrök a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársaival közösen élelmiszerhigiéniai szemlét tartottak egy gazdálkodó komárom-esztergom megyei telephelyén. Az ellenőrzés során a telephelyen lévő hűtő berendezés nélküli garázsból különböző húsos ládákban 640 kg fagyasztott sertés köröm került elő, melyeket Szlovákiából hoztak Magyarországra. Eredetét a telephely tulajdonosa semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni.

A pénzügyőrök egy üzemen kívül lévő hűtőkamrában - ahol kutyaeledelt is tároltak - ládában főtt paprikás tokaszalonnát, a feldolgozóként működő épületben pedig mintegy 20 kg hurkát találtak. A telephely hátulsó részében álló műhelykocsiban szemét és gépalkatrész társaságában, a földön - hűtés nélkül - további húsipari alapanyagokat és termékeket találtak az ellenőrzést végző pénzügyőrök. Itt 32 darab disznósajt, húsos ládákban közel 400 kg bőrke, sertésfej, tokaszalonna, hurka, illetve beazonosíthatatlan, véres, fagyasztott állati eredetű termék került elő. A húsok, és húskészítmények súlya meghaladja az 1 tonnát, azokat a helyszínen lévő hatósági főállatorvos és állatorvos jegyzőkönyv felvétele mellett lefoglalta, a helyiségeket lezárták.