A közepes cégek gyorsan nőnek

Vágólapra másolva!
A magyarországi közepes méretű vállalkozások közül a száz legnagyobb egy foglalkoztatottra jutó GDP-termelése tavaly 14 millió forint volt, ez tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - derül ki az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutató Intézet adataiból.
Vágólapra másolva!

A kutatók a rangsort a hozzáadott érték termelése alapján állították össze. A rangsor első tíz helyezettje 3,2-4,3 milliárd forint új értéket állított elő - írja a Napi Gazdaság.

A top-100-ba tartozó vállalkozások átlagosan 150 főt foglalkoztatnak, ez hetven fővel több a szektor átlagánál. A listán szereplő cégek átlagos nettó árbevétele 6,5 milliárd forint volt, az egy főre jutó nettó árbevétel 10 százalékkal, 42 millió forintra emelkedett.

A listára a 2006-os adatok alapján 1500 millió forint hozzáadott érték felett lehetett bekerülni, míg 2002-ben a küszöbérték ennek a fele volt. A top-100 középvállalat több mint fele exportál, közülük 26 cégnél a kivitel súlya az értékesítésben meghaladja az ötven százalékot. A listára felkerült cégek közül 55 kizárólagos külföldi tulajdonban van.