Új részvényeket bocsátana ki a Richter

Vágólapra másolva!
A Richter alaptőkéjének felemelése, az új törzsrészvények tőzsdére történő bevezetésének kérelmezése is szerepel a Richter rendkívüli közgyűlésének napirendjén. A részvényesek ezeken túl személyi változásokról is döntenek az igazgatóság és a felügyelőbizottság személyi összetételében.
Vágólapra másolva!

A Richter november 15-én jelentette be a lengyel Polpharma generikus gyógyszergyártó 99,65 százalékának, valamint az oroszországi Akrihin gyógyszergyártó 80,62 százalékának a megszerzését. A lengyel akvizíció értéke 231 milliárd forint, az orosz cég vételára pedig 22 milliárd forint. A vételár ellenében a Richter zárt körben új részvényeket bocsát ki, amelyeket a lengyel és az orosz cég többségi tulajdonosa, a lengyel Genefar jegyez le.

A két tranzakció 2008 első negyedévében várható lezárása után a Genefar 26,75 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a megemelt alaptőkéjű Richterben. Az akvizíciós szerződéseket és az ezekhez kötődő alaptőke-emelést kell jóváhagyniuk a Richter részvényeseinek.

A közgyűlési előterjesztés szerint a Richter a Polpharma üzletrészért cserébe 6 212 497 darab új, ezer forint névértékű Richter-részvényt bocsát ki 37 154 forintos kibocsátási árfolyamon. A magyar gyógyszergyár alaptőkéje ezzel 24 milliárd 849 millió 983 ezer forintra emelkedik a jelenlegi 18 milliárd 637 millió 486 ezer forintról.

Az Akrihin megvásárlásának feltétele a Polpharmával történő társulás lezárása. Az Akrihin részesedésért cserébe a Richter egy későbbi időpontban 593 684 darab új részvényt bocsát ki. A napirend szerint a közgyűlés dönt az újonnan kibocsátandó részvények bevezetésének kérelmezéséről a Budapesti és a Luxemburgi Értéktőzsdére.

Az üzletrészek megvásárlásáról a Genefarral novemberben kötött megállapodás része az is, hogy a Genefar három tagot delegálhat a Richter igazgatóságába és egyet a felügyelő bizottságba.

A közgyűlésnek az új tisztségviselők megválasztását is jóvá kell hagynia. A határozati javaslatok szerint két jelenlegi igazgatósági tag lemond tisztségéről, továbbá újraválasztják az igazgatóságba Bogsch Erik vezérigazgatót és William de Gelsey elnököt. Mind az új, mind az újraválasztott tagok mandátuma 2011. április 30-ig szól.