Romló fogyasztói, javuló ipari várakozások

Vágólapra másolva!
Novemberben az októberi visszaesés után emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint az üzleti várakozások javultak, a fogyasztóiak viszont romlottak.
Vágólapra másolva!

Az üzleti bizalmi index emelkedése számottevő, de értéke így sem éri el a szeptemberit. Az ipari és szolgáltatói várakozások javultak, a kereskedelmi nem változott, az építőipari viszont tovább romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben csaknem idei legalacsonyabb értékére esett. Egyaránt romlott a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozása, rövid távú megtakarítási képességéről és a várható munkanélküliségről alkotott véleménye.

Öt havi csökkenés után novemberben végre jelentősen emelkedett az ipari bizalmi index októberhez képest. A válaszadók kedvezőbben ítélték meg a termelési helyzetet és kilátásokat, a rendelésállományokat - ezen belül az exportrendeléseket is - mint a múlt hónapban. Egyedül a saját termelésű készleteket érezték nagyobbnak, de a változás mértéke igen csekély. Javultak a foglakoztatási várakozások is. A jövő évi beruházási szándék jelentősen meghaladja az ideit. Az áremelési törekvés viszont erősödött.

Az építőiparban a nyári, átmeneti javulás után ismét pesszimistábbak lettek a vállalkozások. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése számottevően, a foglalkoztatási várakozások kisebb mértékben váltak kedvezőtlenebbé. Mindezek eredőjeként az építőipari bizalmi index a felmérés tizenkét éves történetének legalacsonyabb értékére esett vissza. Az áremelési tervek intenzitása alig változott.

Novemberben a bizalmi index értéke októberhez képest nem változott s továbbra is igen alacsony értéket mutat. Az előző hónaphoz képest a készletek és a rendelések várható alakulásának megítélése javult, míg az eladási pozícióé romlott.

A áltatói szférában viszont novemberben valamelyest javuló kilátásokat érzékeltek a cégek. Kiemelkedő mértékben javult az üzletmenet megítélése, s enyhe javulást mutatnak a foglalkoztatott létszámra vonatkozó szolgáltatói elképzelések. A közeljövőben várható forgalomra vonatkozó várakozások nem változtak.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, az építőiparban és a fogyasztók körében romlott, a kereskedelemben minimálisan, a szolgáltató cégeknél érzékelhetően javult októberhez képest. Az iparban és a fogyasztók körében erősödtek az inflációs várakozások, a kereskedelemben viszont csökkentek.