Sokakat megégetett a Csillagszóró

Vágólapra másolva!
A félidejéhez érkezett Csillagszóró hadművelet során eddig több mint félmilliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő Budapesten. A hathetes akciósorozatban a hét együttműködő hatóság munkatársai tízezernél is több ellenőrzést végeztek, 3000 esetben szabtak ki bírságot - közölte a szóvivő a Csillagszóró hadművelet operatív testületének ülésén.
Vágólapra másolva!

Összesen 550 millió forint bírságot szabtak ki, ebből csaknem 300 millió forintot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). A lefoglalt áruk értéke meghaladja a 200 millió forintot - fűzte hozzá. A számokat ismertetve Budai Bernadett közölte: 260 ezer csomag cigarettát, 13 ezer CD-t és DVD-t, valamint ruhákat, parfümöket, gyermekjátékokat foglaltak le az ellenőrök. A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy a hatósági állatorvosok és az élelmiszer-biztonsági felügyelők nyolcszáznál is több helyen ellenőriztek, és 47 ezer kilogramm, döntően húskészítményt, illetve tejterméket vontak ki a forgalomból.

Budai Bernadett elmondta: 2800-nál is több munkáltatót ellenőrzött a munkaügyi főfelügyelőség, a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók száma meghaladta a 4400-at. A felügyelőség 2000-nél is több feketén foglalkoztatottat talált az elmúlt három hétben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 1400 esetben vizsgálódott, és hétszáz esetben emelt kifogást. A hatóság általában szezonális, karácsonyi élelmiszereket, műszaki cikkeket és csillagszórókat ellenőrzött. A hatóság által kiszabott bírság meghaladja a 140 millió forintot - jegyezte meg. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hatóság (APEH) a számla-, illetve nyugtaadási kötelezettséget vizsgálta. Az APEH-ellenőrök 72 üzletet zárattak be, 50 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.

Közel 5 tonna romlott hús egy helyen

Lejárt szavatosságú termékeket raktároztak és árusítottak egy budapesti XII. kerületben lévő üzletben, a pénzügyőrök a helyszínre hívott illetékes szakhatósággal együtt 75-féle, összesen 4780 kilogramm lejárt szavatosságú élelmiszert foglaltak le, többet között évek óta lejárt csokimikulásokat, kekszeket, süteményeket, ételízesítőket, különféle édességeket - közölte a VPOP. A romlott termékeken túl 1 millió forint értékben foglaltak le a pénzügyőrök olyan árukat, melyeknek eredetét az üzlet nem tudta a helyszínen igazolni. Az ügyben több hatóság folytat vizsgálatot.