APEH: Az őstermelőknek is kell adószám

Vágólapra másolva!
Az áfa törvény jövő évi változásai miatt január elsejétől az őstermelőknek is adószámmal kell rendelkezniük, és megszűnik az 500 ezer forintos értékesítésig számított bevétel utáni bizonylat-kiállítási mentesség is - tájékoztatott az APEH.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kell magukat az APEH-nél, akik eddig még nem rendelkeztek adószámmal, mivel a január 1-jével hatályba lépő új áfa-törvény szerint adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adóalany folytathat.

Az APEH fontos változásnak nevezi, hogy minden - ellenérték fejében teljesített - mezőgazdasági értékesítést, illetve szolgáltatásnyújtást a törvény által előírt bizonylattal kell kísérni. Tehát az 500 ezer forintos értékesítésig számított bevétel utáni bizonylat-kiállítási mentesség megszűnik. A magánszemélyek részére történő értékesítések során is nyugtát, illetve számlát kell kiállítani minden esetben, például a piacon és a háztól való értékesítésnél is.

A 2008 január 1-jétől hatályos áfa-törvény szerint a mezőgazdasági tevékenységet végző magánszemély (őstermelő) számára akkor is szükséges az adószám, ha kizárólag kompenzációs felárra jogosító értékesítést végez. Adószám nélkül kompenzációs felárra nem tarthat igényt, ezért a termelőnek legkésőbb az első felvásárlás időpontjáig be kell jelentkeznie az állami adóhatósághoz és adószámot kell kérnie - figyelmeztetnek.

Amennyiben a termelő a különleges jogállása, azaz a kompenzációs felárra jogosító értékesítése mellett nem áfa-alany vevők részére - például magánszemélyek részére piacon - is értékesít, akkor ezekre az ügyletekre alanyi adómentességet választhat. Ezt az adóhatósághoz be kell jelenteni január 15-ig.

A tevékenységüket évközben megkezdők az adószám igénylésére és az alanyi adómentesség választására irányuló bejelentési kötelezettségüknek a tevékenységük megkezdése időpontjától számított 15 napon belül tehetnek eleget. A bejelentési határidő elmulasztása esetén alanyi adómentesség nem alkalmazható - fűzi hozzá az APEH.

Az alanyi adómentesség választása hiányában, a nem felvásárló felé történő értékesítés után az általános szabályok szerint 20 százalékos áfát kell fizetni.