A szója lehet a jövő befektetése

Vágólapra másolva!
Az árupiaci termékek közül jövőre is az idén 34 éves csúcsra járó szója teljesíthet a legjobban, elsősorban a bevetett termőföldek csökkenő területe, valamint a bioüzemanyagok iránti egyre bővülő kereslet nyomán - véli a Goldman Sachs.
Vágólapra másolva!

Egyéves előrejelzésüket 61 százalékkal megemelve buselenként 9-ről 14,50 dollárra módosították a szójabab célárát - írja a Napi Gazdaság.

A befektetési bank a chicagói árutőzsde búza- és kukoricajegyzéseinél szintén drágulást vár jövőre. Előbbinél az eddigi 6 dollárról 7,50 dollárra, míg a szója mellett etanol-alapanyagként is hasznosított kukorica esetében 20 százalékkal magasabbra, 4,40-ről 5,30 dollárra emelték a 2008-as prognózisukat. A bank szerint a terménypiacok továbbra is kitűnő vételi lehetőségekkel kecsegtetnek, ezért felülsúlyozásukat javasolja a befektetéseken belül - írja Bloomberg.

Az ipari fémek esetében már nem ilyen derűlátó a bankcsoport, a réznek, az alumíniumnak, az ólomnak, a nikkelnek és cinknek is jelentősen csökkentették 2008-as célárát. Számításaikat alapvetően a lassuló amerikai gazdasági növekedés, illetve ezzel összefüggésben az építkezéseknél és iparban alkalmazott fémek várhatóan szűkülő keresletével magyarázzák. Az arany egyéves, unciánkénti 750 dolláros előrejelzésén nem változtattak.