Olcsóbb olimpiát is rendezhetne Prága

Vágólapra másolva!
Mintegy 88 milliárd koronás (körülbelül 850 milliárd forint) közvetlen beruházásra lenne szükség, ha Prága 2016-ben nyári olimpiai játékokat rendezne. Ez 36 százalékkal alacsonyabb összeg, mint korábban gondolták - derült ki a Pricewaterhouse Coopers pénzügyi elemző csoport gazdasági tanulmányából, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Prágában.
Vágólapra másolva!

A Pricewaterhouse Coopers korábbi, 2004-ben készített hasonló tanulmánya még 136 milliárd koronás közvetlen beruházásokat tartott szükségesnek. A cseh főváros a cseh nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve szeptemberben nyújtotta be jelentkezését a 2016-os nyári olimpia megrendezésére.

Csehországban azóta nyílt vita folyik arról, hogy van-e értelme Prágában olimpiát rendezni. Felmérések szerint az ország és maga a főváros lakossága is megosztott ebben a kérdésben, a támogatók és az ellenzők aránya nagyjából egyforma. A kisebb cseh városok az ősszel ugyanakkor közösen felhívást tettek közzé, amelyben leszögezték: ha Prága olimpiát akar rendezni, tegye, de a saját költségvetéséből, saját szakállára, s ne állami közreműködéssel, segítséggel. A kisebb városok ugyanis attól tartanak, hogy az olimpia miatt ők alacsonyabb központi támogatáshoz jutnának.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány közölte, hogy nem hajlandó a városnak semmiféle garanciákat nyújtani a költségek fedezésére. Topolánek egy ellenzéki képviselő interpellációjára válaszolva ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Prága részéről hivatalos kéréssel még senki sem fordult az olimpia ügyében a kormányhoz. A pénzügyi tárca szintén óvatos, és semmire sem akarja elkötelezni magát. "Egy ilyen hatalmas akció nagy kockázatot jelent a közpénzek számára. Csak az infrastrukturális beruházások tervezett értéke meghaladja a 30 milliárd koronát. Nem gondolom, hogy ezek a legfontosabb beruházások, amelyekre most vagy a következő években a legnagyobb szükségünk lenne" - véli Miroslav Kalousek pénzügyminiszter.

Pavel Bém, Prága főpolgármestere szerint ugyan nincs túl nagy esély arra, hogy a cseh főváros megszerezhetné a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát, de a jelentkezés bemutatkozásnak jó és szükséges. "Ha nem sikerül 2016-ban, akkor kandidálunk 2020-ra. Gazdagabbak leszünk sok tapasztalattal, s úgy vélem, hogy már jóval nagyobb esélyünk lesz a sikerre" - mondta újságíróknak Bém. Budapest is fontolgatta a 2016-os jelentkezést, azonban - szintén a PricewaterhouseCoopers jelentése alapján - a szükséges feltételek reálisan 2020-ra teremthetőek meg.