Princz ismét a vádlottak padján

Vágólapra másolva!
Az ügyész és az ügyvédek perbeszédével megkezdődött a Postabank-ügyben megvádolt Princz Gábor volt elnök-vezérigazgató és társainak másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán szerdán. Az ügyész az elsőfokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését indítványozta, míg Princz Gábor ügyvédje az ítélet helybenhagyását kérte az ítélőtáblától.
Vágólapra másolva!

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly júliusban felmentette a 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel megvádolt Princz Gábort és hat vádlott-társát.

A tárgyaláson, amelyet csak 3 újságíró és egy tv-stáb kísért figyelemmel, az ügyész azt mondta, hogy az elsőfokú bíróság ítélete felülbírálatra alkalmatlan, az indoklás nem tartalmazza, hogy miért nem látta megállapítottnak a hanyag kezelés vétségét a bíróság. Ez olyan mérvű hiba, amely a másodfokon eljáró bíróság kompetenciáját meghaladja - mondta. Ugyancsak hibaként rótta fel az ügyész, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta a nyomozás során beszerzett szakértői véleményeket.

Az ügyész azt kérte, hogy az ítélőtábla helyezze hatályon kívül a tavaly júliusi ítéletet és utasítsa új eljárásra az elsőfokú bíróságot. Hangsúlyozta, hogy az ügyészség szerint az ítéletnek elmarasztalónak kell lennie.

Az ügyész perbeszédének elején közölte, kedvelte a Postabankot, mert az új színt vitt a bankrendszerbe, de hozzátette, hogy a bank hirdetéseiben szereplő hanyatt eső mackó jut eszébe az ügyről. Annak a véleményének adott hangot, hogy a vádlottak padján ülő szakembereket nem kellett váratlanul érnie a bankpániknak.

Princz Gábor ügyvédje, Bárándy Péter perbeszédében kiemelte, hogy véleménye szerint nem sértett eljárási szabályt az első fokon eljáró bíróság, és indoklási kötelezettségének is eleget tett. Véleménye szerint a hűtlen kezelés miatti elmarasztalás nem lehetséges, és azt kérte a bíróságtól, hogy hagyja helyben az elsőfokú határozatot. Princz Gábor a tárgyaláson nem kívánt felszólalni.

Az ötödrendű vádlott ügyvédje közölte, hogy ügyfele Dél- Amerikában tartózkodik, de a december 19-20-ára tervezett tárgyaláson megjelenik.A tervek szerint a további tárgyalási napok december 13-án, 19-én és 20-án lesznek.