Pert nyert a Kapos Volán

Vágólapra másolva!
A Somogy Megyei Bíróság jogerős ítélete szrint jogellenes volt a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) somogyi szervezete által október 30-ra meghirdetett kétórás sztrájk, amely a Kapos Volán Zrt. járatait érintette. Torma Kálmán, a sztrájk miatt pert kezdeményező Kapos Volán vezérigazgatója elmondta, a másodfokú döntés helyben hagyta a bíróság elsőfokú határozatát, amely szerint a sztrájkjoggal visszaéltek, mert az akciót megelőzően nem történt megfelelő egyeztetés a felek között.
Vágólapra másolva!

A sztrájk miatt eddig senki nem jelzett kártérítési igényt a Kapos Volánnál, várhatóan a társaság sem lép fel ezzel a szakszervezettel szemben. Az ügyből fakadó erkölcsi kárt azonban nem kívánja figyelmen kívül hagyni a cégvezetés.

Ez várhatóan azt jelenti, hogy a munkavállalókkal korábban kötött, a törvényi előírásokon felül többletjuttatásokról is szóló együttműködési megállapodást módosítani fogják - derült ki Torma Kálmán szavaiból, aki nehezményezte, hogy az adott napon csak a somogyi buszsofőrök sztrájkoltak, holott pont a Kapos Volán az, amely, egyetértve a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos dolgozói követeléssel, tett már lépéseket, és ért is el eredményeket az illetékes hatóságoknál.

Dobi István, a KKSZ somogyi szervezetének elnöke úgy nyilatkozott, hogy álláspontjuk szerint megfelelő egyeztetést folytattak le a kormánnyal a sztrájk előtt, a bírósági döntést ezért nem foglalják el, hanem felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be ellen még a héten a Legfelsőbb Bírósághoz.

Az eddigi jelek alapján, illetve a Kapos Volán igazgatóságának elnöke által megfogalmazott kemény kritika után személyemet, illetve munkaviszonyomat érintő retorziókra számítok, de ez nem változtat a tényen, hogy a sztrájk sikeres volt - fogalmazott Dobi István, aki szerint a siker abban mérhető, hogy a buszsofőrök sztrájkjának hatására megállapodás közeli helyzetbe jutott a szakszervezet a kormánnyal.Álláspontja szerint a kétórás somogyi munkabeszüntetés több gazdaságtalan járatot is érintett, ezért inkább megtakarítást, semmint kárt okozott a Kapos Volánnak.