Magyar kézben az ecetgyár

Vágólapra másolva!
Ismét magyar tulajdonba került a Buszesz Zrt. azt követően, hogy a korábbi osztrák tulajdonosok eladták a cég 99,9 százalékát képező részvénycsomagot a Queen Drinks Kft.-nek. A céget Albertirsára költöztetik és milliárdos nagyságrendű zöldmezős beruházást hajtanak végre. Addig is szükség van a budapesti gyártóbázis növelésére, így ott 250 millió forintos fejlesztést hajtanak végre a piaci igények kiszolgálása érdekében - derül ki a hétfői Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Tizenöt év után ismét magyar tulajdonba patinás Buszesz-cégcsoport an van a patinás Buszesz-cégcsoport - erősítette meg a Napi Gazdaság információját Zentai László vezérigazgató. A 150 éves múltra visszatekintő, egykor Budapesti Szeszipari Vállalat néven működő cégcsoport két társasága, a Buszesz Zrt., valamint a Buszesz Ecet Zrt. részvénycsomagjának 99,9 százaléka néhány héttel ezelőtt az osztrák M.M. AG-től a Queen Drinks Kft. tulajdonába került. Zentai a tranzakció értékéről nem nyilatkozott, ám azt elmondta, hogy az új tulajdonosok már döntöttek egy többelemű átfogó fejlesztési program megvalósításáról és egy külpiaci offenzíváról is.

Az ország legnagyobb, jelenleg 80 százalékos piaci részesedéssel bíró ecetgyárát, valamint az üdítőket, ásványvizet és energiaitalt gyártó üzemet - több ütemben - Albertirsára, egy már meglevő telephelyre költöztetik. Itt - várhatóan milliárdos zöldmezős beruházással - épülnek fel az új üzemek, és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló létesítmények. A beruházás helyszínének kijelölésekor azért döntöttek az alföldi település mellett, mert ott igen kiváló minőségű víz található.

A vezérigazgató hozzátette: a Budapest III. kerületében levő üzemeket már nem képesek bővíteni, ráadásul megközelítésük körülményes, sőt kamionokkal egyre drágább is. Miután az építkezés és a költözés legalább két-három évet vesz igénybe, a fővárosban egy több mint 250 millió forintos beruházási programba kezdtek. Döntően az ecet- és az energiaital-gyártást érintő technikai és technológiai fejlesztéseket hajtanak végre. A cégcsoport a fejlesztéseket követően jövőre több mint egymilliárd forint árbevétel-növekedéssel kalkulál.