Vasárnaptól lépnek életbe az új menetrendek

Vágólapra másolva!
A MÁV-START,  a GYSEV és a Volán-társaságok jövő évi menetrendje december 9-én, vasárnap lép hatályba és 2008. december 13-áig lesz érvényes. A MÁV-START a jövő évi menetrendben naponta átlagosan 3200 személyszállító vonat közlekedtet, a vonatszám némileg mérséklődik a járatok összevonása miatt, de a kapacitás nem csökken. 
Vágólapra másolva!

A belföldi távolsági vasúti forgalomban változás, hogy a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon Mosonmagyaróvár kiszolgálására új InterCity vonatpár közlekedik a reggeli órákban Budapestre, délután pedig vissza. Budapest-Győr között 2 órás ütemben közlekednek a hagyományos gyorsvonatok az elővárosi közlekedéssel összhangban. A Dombóvár-Gyékényes vonalon megszünik a Kapos InterCity.

A Budapest-Miskolc vonalon korábban közlekedik a Hernád IC. Újra közlekedik a Kraszna InterCity vonat Budapest és Debrecen között, a Latorca InterCity vonattal egyesítve.

A Budapest-Békéscsaba vonalon az IC-, illetve gyorsvonatok ütemszerű közlekedése jobb csatlakozást biztosít a szárnyvonalakhoz. A budapesti elővárosi forgalomban a Budapest-Komárom-Győr útvonalon óránként közlekednek az új motorvonatok.

Az ütemes vasúti menetrendet több nemzetközi vonatra is kiterjesztik, köztük a Budapest-Bécs, illetve bécsi átszállással a Budapest-Frankfurt útvonalon. Budapest és Arad között naponta 9 vonatpár közlekedik, az Ady Endre nemzetközi gyors újra IC-vonatként jár.

Új nemzetközi vonat indul

Moravia InterCity néven új vonat jár Budapest és Ostrava között. Budapest és Kassa között három InterCity-vonat biztosítja az eljutást.

A GYSEV tájékoztatása szerint a schengeni határnyitást követően lerövidülnek a várakozási idők az egykori határállomásokon gyorsabbá téve az utazást és szorosabbra fűzve a kapcsolatot a régióban élők között. A GYSEV soproni állomásán könnyebbé és gyorsabbá válik a vágányok közötti átjárás lerövidítve a vonatok állomáson való tartózkodásának idejét. A GYSEV osztrák partnerével az ÖBB-vel napi egy vonatpárt indít Fehring állomásra, vasúti összeköttetést létesítve Stájer ország, Nyugat-Magyarország és Burgenland között.

Kevesebb Volán-busz jár

A jövő évi Volán-menetrendben a munkaszüneti napokon 1,8 százalékkal, a munkanapokon 5,25 százalékkal csökken a járatok száma. A településeket összekötő helyközi járatokon munkanapokon 38 297, szabadnapokon 18 435, vasárnapokon 15 267 Volán-járat közlekedik naponta. A településeken belüli járatok száma munkanapokon 37 179, szabadnapokon 22 696, munkaszüneti napokon 20 926 lesz.