Befagyasztották az amerikai kamatokat

Vágólapra másolva!
Öt évre befagyasztják a jelzálogkamatot annak a többszázezer amerikai lakóingatlan tulajdonosnak, akiknek a következő hónapokban magasabb kamat után kellene fizetnie - jelentette be George W.Bush amerikai elnök csütörtökön este. A kormány ezzel az intézkedéssel akarja elejét kívánja venni annak, hogy a lakóingatlan piaci válság recesszióba hajtsa a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

A magánhitelezőkkel, vagyis a bankokkal közösen kidolgozott terv szerint egyes hitelfelvevők, akiknek a követező időszakban jóval többet kellene fizetniük az emelkedő kamatok miatt, lehetőséget kapnak kölcsöneik refinanszírozására, vagy pedig arra, hogy öt évre befagyasztják a hitelkamatot abban az esetben, ha adósságaikat rendben törlesztik.

A befagyasztás azokat érintené, akik 2005. január 1-je és 2007 júliusa között vettek fel jelzáloghitelt, és a kölcsönfolyósítóval született eredeti megállapodás értelmében a következő két és fél évben a kamatszint emelkedne a jelenlegihez képest.

A Fehér Ház szerint az új terv akár 1,2 millió lakóingatlan-tulajdonosnak nyújthat mentőövet. Bush elnök felszólította a Kongresszust új adótörvényt elfogadására, ami segítséget nyújtana a lakóingatlan-tulajdonosoknak jelzáloghiteleik újrafinanszírozásához.

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmte, hogy mindenkinek - a lakóingatlan tulajdonosnak, a szolgáltatónak és a befektetőnek - egyaránt érdekében áll elkerülni a lakóingatlan árveréseket.

A tőzsdék pozitívan fogadták a hírt

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok pénteken emelkedni fognak, miután Wall Street csütörtöki erőteljesen emelkedett a bejelentést követően. Az amerikai piac iránt feléledő bizalom ellensúlyozhatja az európai aggodalmakat az iránt, hogy az infláció miatt nincs kilátás központi kamatcsökkentési ciklusra.

A kőolaj is tartja az árát

Péntek reggel bizonytalanul bár, de tartotta az árát a kőolaj a szabadpiacon, miután csütörtökön 3 százalékkal drágult Bush bejelentésére. A kőolaj ára két hét alatt 15 százalékos csökkenéshez közelített a november 21-én elért csúcsokhoz képest. A korábbival ellentétes irányú spekuláció alakult ki: a befektetők az amerikai gazdaság egészsége, következésképp energiaéhségének enyhülése miatt aggódnak, másfelől felértékelték a dollárt, abban a reményben, hogy Fed hamarosan kamatcsökkentéssel segít elkerülni a nagyobb gazdasági visszaesést az Egyesült Államokban, miközben csaknem mindenütt a világon lassuló gazdasági növekedés ígérkezik jövőre.