A díszkivilágítás rekordra vitte az áramfogyasztást

Vágólapra másolva!
A villamos energia magyarországi csúcsfogyasztását eddig 1989-ben mérték, amikor egy napon 6550 megawatt teljesítményt regisztrált a rendszerirányító. A múlt héten kétszer is sikerült túlszárnyalni ezt az értéket: szerdán 6565, csütörtökön 6602 megawatt volt a fogyasztás - tudta meg a Napi Gazdaság Vinkovits Andrástól, a Mavir Zrt. vezérigazgatójától.
Vágólapra másolva!

Az energiafogyasztásban a kilencvenes évek elején bekövetkezett jelentős csökkenés után a felhasználás az utóbbi években ismét folyamatosan növekedni kezdett, majd ezzel együtt lassan kiegyenlítődött a téli és nyári csúcsigény is. A Mavir adatai szerint már tavaly is decemberben regisztrálták a legnagyobb napi fogyasztást - ez valószínűleg a karácsonyi díszkivilágítás elterjedésének köszönhető.

Vinkovits szerint előre felkészültek a növekvő energiaigényre, és elsősorban importból biztosították a szükséges tartalék kapacitást. Ugyanígy az átlagosnál nagyobb - mintegy 600 megawatt - tartalékkal készülnek a január eleji napokra is, hogy zökkenőmentesen tudják áthidalni a piacnyitás esetleges kezdeti nehézségeit.