Leállíthatják az orosz exportot az infláció miatt

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány azonnali hatállyal be akarja tiltani egyes mezőgazdasági cikkek exportját, hogy féken tudja tartani az egyre nagyobb méreteket öltő inflációt - közölték a gazdasági minisztériumban szerdán.
Vágólapra másolva!

Normális esetben egy ilyen lépés törvényi előkészítése legalább egy hónapot vesz igénybe, ezért a gazdasági minisztérium hamarosan elkészíti azoknak a termékeknek a listáját, amelyek stratégiai fontosságúak Oroszország élelmiszerellátása szempontjából, s amelyek exportjának betiltását javasolják a kormánynak. Erre egy 2003-as törvény ad lehetőséget.

A listán egyebek mellett búza, árpa, rizs, liszt, tej, napraforgó-és repceolaj, szója, különböző étkezési olajok szerepelnek. Ha a kormány elfogadja a gazdasági minisztérium javaslatát, akkor a miniszterelnök aláírásával szentesített rendelet - amely jelentős kiviteli vámot ró ki az exportra - életbe léphet.

A legnagyobb orosz élelmiszeripari és élelmiszer-kereskedelmi cégek egyébként október végén megállapodást írtak alá az úgynevezett szociális szempontból jelentős élelmiszerek árának befagyasztásáról. A megállapodás a tej, a kenyér, a napraforgóolaj és a tojás néhány fajtájára vonatkozik, és október 24-től 2008. január 31-ig érvényes, de már felmerült a megállapodás meghosszabbításának a terve. Oroszországban 12 százalék körüli infláció várható az idén éves összevetésben.