Megint változik a gázártámogatás

Vágólapra másolva!
A közelmúltban bejelentett módosítás után ismét változik a gázártámogatáshoz kötődő jövedelemhatár és a köbméterenkénti támogatás összege is a jövő évi gázáremelések miatt - olvasható a Napi Gazdaságban. A drágulással ugyanis a támogatási összeghatárok is változnak, az áremelkedés a támogatott körbe esőknél 8-11 százalékos lesz.
Vágólapra másolva!

Januártól a lakossági földgázárak 5 százalékkal, a nem lakossági földgázárak átlagosan 4,3 százalékkal emelkednek - jelentette be múlt szombaton a távozó gazdasági miniszter, és ez a bejelentés igencsak felkészületlenül érte a gázártámogatás lebonyolításában érintett szociális minisztériumot és a Magyar Államkincstárat is.

Zavart okozott a bejelentés a gázártámogatást igénylők közül azoknál, akik már beküldték a Magyar Államkincstárnak (MÁK) a jövő évi igénylőlapot, hiszen semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, vajon ez a döntés mennyiben vonatkozik rájuk és esetleg új igénylőlapot kell beküldeniük, vagy változatlanul érvényes a már postázott igénybejelentésük. A 2008-ra vonatkozó gázártámogatásról szóló rendelet négy jövedelemhatár alapján megállapított kategóriát tartalmaz, ám a 2007-eshez képest kevesebb, normál esetben évi 2000 köbméter, nagycsaládosok esetében pedig 4000 köbméter felhasznált gázmennyiségig biztosít hozzájárulást, miközben csökkenti az eddigi támogatás összegét is. Az igénybevétel feltétele, hogy az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresénél nem lehet több az egy főre jutó nettó jövedelem, ami eddig maximum havi 94 955 forint volt. Nemcsak a gáz ára változik viszont hanem várhatóan a nyugdíjminimum is. Eszerint a támogatás igénybevételére azok jogosultak, akiknél a maximális egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi 99 610 forintot, és ebből lesz visszaszámolva a négy jövedelemhatárhoz kapcsolódó támogatás is.

A MÁK és a szociális tárca azt mondja, hogy várhatóan nem kell új igénylést leadniuk azoknak, akik már feladták a kitöltött adatlapot, de azt nem tudni, mikor jelennek meg a 2008-ra vonatkozó pontos sávhatárok és támogatási összegek. November 23-ig egyébként az államkincstárhoz 110 ezer, a jövő évre vonatkozó igénylés érkezett.