Zöld gazdaságra váltana az ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
A gazdasági fejlődés környezetbarát útja előtt kell megnyitnia az utat a Baliban rendezett klímavédelmi konferenciának - foglalt állást az ENSZ-főtitkár. Ban Ki Mun elképzelhetőnek tartja, hogy a 2009-ig elfogadandó megállapodás felszólítja majd a kormányokat a káros gázok kibocsátásának megadóztatására.
Vágólapra másolva!

"A múlt század három nagy gazdasági átalakulása - az ipari forradalom, a technológiai forradalom, majd a globalizáció után - most a zöld gazdasági váltás előtt áll a világ. Most a politikusokon van a sor, hogy cselekedjenek, miután a tudósok már teljesítették feladatukat" - fogalmaz az Egyesült Nemzetek Szövetségének első embere.

Az emberiségnek egy globális keretegyezményre van szüksége, amelyen belül a világ népei össze tudják hangolni a klímaváltozás elleni erőfeszítéseiket - írja Ban Ki Mun. Azt ma még nem lehet tudni, hogy ez milyen formát ölt majd: Lehet, hogy globális szén-dioxid kvótakereskedelmi rendszer jön létre és mechanizmus születik az erdők pusztulásának megelőzésére. Arról is döntést hozhatnak, hogy támogatják a kevésbé fejlett országok gazdaságát a globális felmelegedés viszonyai között - tesz ihozzá.

A környezetvédelem és a gazdasági növekedés nem zárja ki egymást - hangsúlyozta Ban Ki Mun, elemzők szerint egyértelműen az Egyesült Államoknak címezve üzenetét. Utalt rá, hogy az Egyesült Államokban 300 ezer munkahelyet lehetne teremteni, ha az villanyáram-szükségletet megújuló energiaforrásokból fedeznék. Ban Ki Mun szerint az amerikaiak túl nagy ügyet csinálnak abból, hogy Kína lekörözheti Amerikát a klímát károsító gázok kibocsátása terén. Kevéssé ismert, hogy Peking jelentős környezetvédelmi erőfeszítéseket tesz, idén például 10 milliárd dollárt fordít megújuló erőforrásokra, ennél többet csak Németország költ e célra - tette hozzá.