Csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában a külkereskedelmi hiány 819 millió euró volt a részletes adatok szerint, 11,6 millió euróval kevesebb, mint az előzetesen közzétett adatok alapján. A hiány 1,127 milliárd euróval volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A kivitel volumene 17 százalékkal, a behozatalé 14 százalékkal bővült a megelőző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi termékforgalomban az idei első nyolc hónapban a kivitel értéke 43,8 milliárd eurót tett ki, a behozatalé pedig 44,6 milliárd euró volt. A kivitel értéke mintegy 19 millió euróval volt kevesebb az előzetesen becsültnél, míg a behozatal értéke mintegy 50 millió euróval maradt el a korábbi adattól. Az exportdinamika tehát meghaladta az importét, mindezek hatására a havi egyenlegek, január kivételével mind javulást mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

Az export közel 80 százalékát adó, az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 17, az onnan érkező behozatalé 12 százalékkal nőtt 2006 azonos időszakához képest. Az új tagállamokkal (EU 12) lebonyolított kereskedelem volumene az átlagnál dinamikusabban bővült: exportban 29, importban 20 százalékkal. A forgalom egyenlege mind a régi, mind az új tagországok tekintetében javult és aktívumot mutat; a teljes uniós exporttöbblet (777 milliárd forint) kétharmada az új tagállamokkal folytatott árucserében keletkezett.

Az Európai Unión kívüli európai országokkal folytatott kereskedelem egyenlege közel 300 milliárd forinttal javult, az aktívum 56 milliárd forint volt. Az egyenlegjavulás kétharmad részben az orosz relációban következett be: az időszak folyamán az Oroszországba irányuló export értéke kiugró mértékben, 46 százalékkal növekedett, az onnan érkező import 12 százalékkal esett vissza. Az ázsiai országok vonatkozásában a közel 200 milliárd forintos egyenlegromlás eredményeképpen a passzívum 1.260 milliárd forintra nőtt. Legnagyobb ázsiai kereskedelmi partnerünk, Kína adatait tekintve a kivitel értéke 19, a behozatalé 9 százalékkal nőtt. A Hongkongból érkező import 73 százalékkal volt több mint egy évvel korábban.