Megindult a harc az autósokért

Vágólapra másolva!
Megjelent kedden reggel a napilapok többségében a jövő évi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások tarifái. Az ügyfeleknek ismét bonyolult táblázatokra és kusza ajánlatokra kell felkészülniük. Aki azonban spórolni szeretne mindenképpen váltania kell. A díjakat viszont minden társaság emelte, van ahol 10 százalékkal kell majd jövőre többet fizetni.
Vágólapra másolva!

Érdekesség, hogy öt olyan cég is van, akiknél érdemesebb új ügyfélnek lenni, mint réginek. Újdonság, hogy online kötésnél nagyobb az engedmény. Ezt bizonyítja, hogy kilenc cég kínál internetes szerződés esetén kedvezményt.

Minden eddiginél bonyolultabb árajánlatokkal vannak megtűzdelve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) csomagok, azaz sokkal több tényezőt vesznek figyelembe a biztosítók az adott tarifák kiszámolásakor.

Az Union biztosító például megbontotta a megszokott 1151-1500 cm3 -es kategóriát, és az 1151-1300 cm3 közötti autókra alacsonyabb díjtarifát hirdetett, mint 1301-1500 cm3-es gépjárművekre. Az eltérést a kisebb motorral szerelt autók kevesebb károkozásával magyarázzák. Emellett Budapest elővárosainak besorolása is változik; sőt akár több kategória is megjelenik a fővárossal (a legrosszabb területi tényező) eddig azonos elbánásmódot elszenvedő településekre.

Aki gyorsan szeretne dönteni, annak érdemes igénybe venni a biztosítási alkuszcégek és bizonyos biztosítók honlapjain elhelyezett kalkulátorokat, ezek ugyanis október 30-tól már elérhetőek, és a hosszú hétvége alatt ezeken keresztül is lehet biztosítást kötni. Ugyanakkor a Groupama azt ígéri, hogy mindössze két SMS szükséges az új szerződés megkötéséhez.

Van aki a közalkalmazottakra vadászik

Az OTP Garancia viszont a közalkalmazottakra hajt. Tíz százalékos kedvezményt ad ugyanis a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek. Ugyanennyi kedvezmény jár az on-line szerződéskötőknek, de ezt azok is megkapják, akik nem a biztosító honlapján, hanem a kiemelt fiókokban, vagy az internetes alkuszoknál kötnek kötelező felelősségbiztosítási szerződést.

Ennél a biztosítónál új szolgáltatás az úgynevezett Europ Assistance, amely baleset esetén akkor is fizet a személyi sérülést szenvedett ügyfélnek, ha ő okozta a balesetet.

Aki nem figyel többet fog fizetni

A díjak azonban alapvetően mindenütt emelkedtek - általában az inflációt követik, de van, ahol 10 százalékos a növekedés. Ezt sokszor csak az új kedvezményekkel lehet mérsékelni, vagy azzal, ha az autós kármentes időszakot tud maga mögött, és jobb lesz a bónusz-besorolása. Ennek ellenére is lesz olyan, aki - ha marad - díjnövekedést érzékel.

Két olyan társaság azonban van, amely nem emelt: a MÁV és a TIR. Az utóbbi 2,5 százalékkal csökkentette is az idei tarifákat. Az előbbi esetében pedig a novemberi akció jelent hasonló engedményt: a nagyobb motorral rendelkező autóknál egy kategóriával alacsonyabb árat adnak meg ebben az időszakban, ami itt szinte verhetetlen árakat is eredményez.