Nyolc százalék feletti nyugdíjemelés lesz

Vágólapra másolva!
Nyugellátásra mintegy 8,4 százalékkal több pénz jut 2008-ban az ideinél, vagyis a szokásos, jövőre 4,9 százalékos emelésen felül mintegy 760 ezer ember kap többletemelést - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szombaton. A jelentős emelkedés oka, hogy a kormány nagyobb segítséget szeretne adni azoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak.
Vágólapra másolva!

Több mint hétszázezren kapnak többletemelést és megmarad a méltányossági nyugdíjemelés illetve nyugdíjmegállapítás intézménye is. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az igazságossági nyugdíjprogram jövőre összesen 37 milliárd forintos többletemelést jelent mintegy 520 ezer öregségi-, és további 240 ezer rokkantsági nyugdíjasnak. Január elsejétől ugyanis azok ellátása, akik 1991 és 1996 között vonultak nyugalomba, a szokásos emelésen felül is tovább növekszik, attól függő mértékben, hány évig dolgoztak.

Akinek 29 évnél több szolgálati ideje van, az többletévenként további fél százalékos, legfeljebb 10 százalékos extra emelést kap. Daróczi Dávid felhívta a figyelmet arra, hogy eközben az árak átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek a kormány inflációs prognózisa szerint.

Kitért arra, jövő január 1-től változik a nyugdíjnál figyelembe vehető százalékos mérték is: míg jelenleg a negyven évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkezők esetében évente másfél százalékkal emelkedik a nyugdíj mértéke, addig ez 2008-tól két százalékra nő.

Az új szabály hozzájárul a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságához, mivel a nyugdíj megállapítása során azok járnak jobban, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek. A rendszer így arra ösztönzi a munkaképes korú embereket, hogy aktívak maradjanak, és később hagyják csak el a munkaerőpiacot.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a januártól érvényes szabályok több ellentmondást is kiküszöbölnek a jelenlegi nyugdíj megállapítási szabályokból. Példaként említette, hogy az utolsó három év keresetei is valorizáltan számítanak majd bele a nyugdíjkiszámítás alapjába, ugyanakkor a nyugdíj nettó összegét a jövőben a teljes nettó jövedelemből számítják ki.Ezzel kiküszöbölhetőek az egyes évek ingadozásai a kezdő nyugdíjaknál - tette hozzá a kormányszóvivő.