Megbukott egy egészségpénztár

Vágólapra másolva!
Visszavonta az Első Hazai Dolgozói Egészségpénztár tevékenységi engedélyét, egyidejűleg a kassza felszámolását kezdeményezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A felügyelet a pénztár működését a felszámolás kezdetéig felfüggesztette: nem teljesíthet kifizetéseket, nem vehet fel új tagokat, nem fogadhat tagdíjbefizetéseket, továbbá befektetéseket sem eszközölhet.
Vágólapra másolva!

Az egészségpénztár "bűnlajstroma" rendkívül hosszú. Különös súllyal vette figyelembe a PSZÁF, hogy a pénztár a felügyeleti határozatokat nem, vagy nem maradéktalanul hajtotta végre, hogy működése súlyosan szabálytalan, amivel a pénztártagok érdekeit veszélyezteti.

A felügyeleti határozat szerint a pénztár alacsony taglétszáma és a nem fizető tagok magas aránya (március végén a 46 fős tagságból 29 volt nem fizető) és a mindezekből fakadó működési veszteség komoly kockázati tényezőt jelent, a pénztár működése rövid távon sem biztosított. A

pénztár 1996. június 26-án alakult Első Szanatóriumi Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségpénztár néven, Mátraháza székhellyel. Neve és székhelye azóta többször változott, jelenlegi nevét 2006 áprilisában vette fel.