Uniós segítség a sertéstartóknak

Vágólapra másolva!
Uniós támogatást kapnak a sertéstartók az ágazatban kialakult válság miatt eladhatatlan húsmennyiség tárolásához - közölte a Világgazdasággal Marian Ficher Boel, az EU mezőgazdasági biztosa.
Vágólapra másolva!

Fischer Boel elismerte, hogy a sertéstenyésztők és -feldolgozók a magas takarmányárak, az európai exportot hátráltató gyenge dollár és egyéb tényezők miatt nehéz helyzetbe kerültek. Az idő előtti levágás jelentős nyomást gyakorol a feldolgozóiparra és a kereskedelemre - indokolta a rendkívüli tárolási támogatás bevezetését.

Az unió 3-5 hónapon keresztül folyósítja a tárolási támogatást. Ezalatt reményeik szerint normalizálódik a helyzet, tehát eltűnnek a felesleges készletek és emelkednek a felvásárlási árak. Fischer Boel szerint nehéz megmondani, mekkora összeget vesz igénybe a tárolási támogatás, hiszen nem tudják, mennyi igénylés fog beérkezni a feldolgozó cégektől. Brüsszel mindenesetre 40-80 millió euróval számol.

Az uniós segítségen felül a tagállamoknak is módjuk van rendkívüli támogatásban részesíteni bármely válságos helyzetbe jutott mezőgazdasági szektor szereplőit. Ennek határa eddig egy-egy termelő esetében három évre összesen 3000 euró volt, de 2008. januártól hatezer euróra nő az összeg - tette hozzá Fischer Boel. Ugyancsak a tagállami plusztámogatások közé tartozna a gabonatermesztőknek folyósítandó aszánykár-enyhítés, amelyre október közepén kért engedélyt Magyarország az uniótól - olvasható a Világgazdaságban.