Merril Lynch: Rekord veszteség

Vágólapra másolva!
Közel százéves történetének legnagyobb veszteségét volt kénytelen elkönyvelni a Merrill Lynch az idei harmadik negyedévben, miután 7,9 milliárd dollárt kellett leírnia másodlagos jelzáloglevelei, kötvényei és a tőkeáttételes felvásárlásokhoz nyújtott hitelei után - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A veszteség nagy része az úgynevezett fedezett hitelkötelezettségek (CDO-k) és a másodlagos jelzáloghitelek, azaz a kétes hitelképességű ügyfeleknek nyújtott hitelek értékének leírásából származik. A nettó veszteség 2,24 milliárd dollár, azaz részvényenként 2,82 dollár volt, ami többszöröse az elemzők által október elején prognosztizált 45 centnek.

Az elmúlt hat évben ez volt az első veszteséges negyedéve a Merrillnek, egy évvel ezelőtt még 3 milliárd dollár volt a nyereség. Az árbevétel 9,83 milliárdról 577 millió dollárra apadt.

A cég ezzel az eredménnyel meglehetősen rossz bizonyítványt állított ki magáról a kockázatkezelés tekintetében - mutatnak rá az elemzők.

A Merrill az egyetlen nagy Wall Street-i cég, amely veszteséges volt a harmadik negyedévben, miután egymagában nagyobb összeget volt kénytelen leírni, mint a többiek, amelyek együttesen 3,6 milliárd dollárt írtak le. Ráadásul a folytatás is meglehetősen bizonytalan, miután a cégnek összesen 15,2 milliárd dollárnyi CDO- és 5,7 milliárd dollárnyi jelzáloghitel-kintlevősége van.