A vagyonosodás foglalja le a revizorokat

Vágólapra másolva!
A tízezer vagyongyarapodási vizsgálat valószínűleg nem egyszeri és megismételhetetlen akcióként vonul be az adóhatóság történelmébe. A kormány ugyanis jövőre is szívesen kísérné kiemelt figyelemmel az eltitkolt jövedelmek felkutatását - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap egy államigazgatási forrása szerint az áthúzódó ügyeket is ideértve akár 12-15 ezer vizsgálat is folyhat jövőre. Kérdés, hogy lesz-e az adóhivatalnak elég kapacitása feladatai elvégzésére.

Nem is csak a vagyonosodási vizsgálatokról van szó, hiszen a statisztikák szerint darabra már mind a tízezer vizsgálat elindult. A fő gond az, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jelentős erőket vonnak el a többi ellenőrzési területtől. Nemcsak azért, mert tízezret kell elvégezni, hanem mert ezek a vizsgálatok nagy munkaigényűek, az átlagos vizsgálatok idejének akár dupláját is elérhetik. Összehasonlításképpen az áfaellenőrzések átlagosan 3,3 revizori napot vesznek igénybe az adóhivatal tájékoztatása szerint (plusz az előkészítés időszaka).

Az APEH ellenőrzési irányelve szerint a vagyonosodási vizsgálatok elvégzése miatt minden más területen csökken a vizsgálatok száma. Kisebb a merítés a legnagyobb háromezer adózó körében, jelentősen szűkül az átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető vagy más jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzéseinek száma.

A legnagyobb arányban az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló vizsgálatok száma csökken. Ezek leginkább a bejelentési kötelezettségekhez kapcsolódó rutinvizsgálatok (bizonylat-ellenőrzés, cégvezetőváltás, új telephely).

A vizsgálatok visszaszorítása első körben nem jelent pótolhatatlan kiesést, ezek az ellenőrzések ugyanis inkább támpontokat adnak egy későbbi vizsgálat megindításához és nem azonnali bevételekre irányulnak. Hosszabb távon azonban egyáltalán nem jó megoldás ezek visszaszorítása, hiszen összességében olcsó és hatékony ezekre az eredményekre támaszkodva megindítani az egyes ellenőrzéseket.

Az áfaellenőrzések 45 százaléka egyébként ebbe a kategóriába tartozik, ezek száma jelentősen csökkent az idén - tájékoztatta a lapot az adóhatóság. A kiutalás előtti és az utólagos áfaellenőrzések száma érdemben nem változott. Az első kilenc hónapban ötvenezer áfához kapcsolódó vizsgálatot folytatott le az adóhatóság, és 225 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel. Tavaly az összesen 74 ezer vizsgálat 260 milliárd forint feltárt adókülönbözetet eredményezett - a teljes feltárt adókülönbözet 302 milliárd forintot tett ki, 279 ezer vizsgálatot követően.

Összességében a tartósnak tekinthető tömeges vagyonosodási vizsgálat alááshatja az adóhivatal középtávú terveit, hiszen a teljes kapacitást lefoglalják az ellenőrzések. A problémát nem oldja meg a pluszban felvett ötszáz revizor, hiszen korábban több mint ezer fővel csökkentették az APEH létszámát.