Sűrűsödik a szélessávú háló

Vágólapra másolva!
Két év alatt 10 milliárd forintra lehet pályázni  internethiányos településeken a szélessávú hálózat kiépítéséhez. A pályázati futamidő végére a tervek szerint 95 százalékosra emelkedik az internetpenetráció.
Vágólapra másolva!

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében kiírt pályázat a kormányzati elképzelések szerint 522 településen mintegy 90 ezer háztartást juttathat szélessávú internethozzáféréshez. A két évre - 2007-2008-ra - 10 milliárd forintos pályázati konstrukció célja, hogy 2010-re a magyar lakosság 95 százalékának lakhelyén rendelkezésre álljon a szélessávú internet.

A gazdasági versenyképesség növelésének alapfeltétele a modern technológiákhoz és a szélessávú internethez való hozzáférés. Ezért kiemelt jelentőségű az internettel eddig ellátatlan települések digitális vérkeringésbe történő bekapcsolása. A pályázat lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország valamennyi, a szélessávú internetellátottság szempontjából hátrányos helyzetű településén kiépüljön olyan hálózat, amely legalább 2 Mbps/512 kbps sebességű adatátvitelre alkalmas.

A pályázaton olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek legalább 2 éve jogszerű elektronikus hírközlési tevékenységet folytatnak és árbevételük több, mint 50 százaléka elektronikus hírközlési tevékenységből származik. A konstrukció keretében nyílt pályázati eljárással, kistérségenkénti versenyeztetéssel választják ki a támogatásban részesülő nyertes projekteket.