Vágólapra másolva!
Száraz évet zár Németország, az itteni söripar meglehetősen gyengén áll. A vásárlókedvet még tovább csökkenti, hogy a fogyasztókra tervezik áthárítani az alapanyag- és energiaárak emelkedését.
Vágólapra másolva!

A németek szerint az elkövetkező öt évben legalább negyvenszázalékos áremelés lenne szükséges, hogy behozzák költségeiket. Jövőre azonban csak 5-10 százalékos emelést prognosztizálna - derül ki a Népszabadságból.

Ez ládánként legalább egy eurót jelent, aminek következtében húsz üveg félliteres folyékony kenyér ára - betétdíj nélkül - alulról súrolja a "lélektani határnak" számító 15 eurót.

A gyártók gondjait növeli, hogy szerintük sok felelőtlen kereskedő félrevezető jelzéseket küld a fogyasztóknak, amikor akciósan tíz euróért adnak egy láda sört.

Az árakat nem csak az mozgatja felfelé, hogy az árpa és a komló két év alatt duplájára drágult. Az energiaárak is megugrottak, a legfigyelemreméltóbb fejlemény pedig, hogy komoly hiány mutatkozik palackgyártásra alkalmas üvegből. Ráadásul más kiszerelés szóba sem jöhet: az alumíniumdobozok szinte eltűntek a piacról, miután az itteni szigorú hulladékkezelési törvénykezés betétdíjat szabott ki rájuk.