Csökkent a kőolaj a szabadpiacon

Vágólapra másolva!
Hétfő reggel tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, folytatódott a pénteken későn kezdődött profitkivétel. Előzőleg, pénteken napközben az amerikai referenciafajta 90,07 dolláros, előtte csütörtökön napközben az északi-tengeri Brent 84,88 dolláros, új csúcsra hágott.
Vágólapra másolva!

Minden összeesküdött: a dollár gyenge, a világgazdasági növekedés iránti aggodalmak az utóbbi időben valamelyest enyhültek, kétségek vannak viszont a téli amerikai ellátás iránt, miután az OPEC a múlt hét elején emelte keresleti előrejelzését. Mindezt tetézi a legújabb közel-keleti feszültség: az egyik észak-iraki kurd mozgalom két héttel ezelőtt harcot hirdetett Törökország ellen, a török kormány pedig engedélyt kapott a parlamenttől az ellentámadásra. Az amerikai kormány kérésére a török hadsereg egyelőre nem hatolt be Észak-Irakba.

Ebben a helyzetben nem sokat segített az OPEC múlt heti hivatalos nyilatkozata arról, hogy a piac jól ellátott, és a kereslet-kínálat nem indokolja az áremelkedést. Az olajexportőr szervezet közleményében az is olvasható, hogy ők már nemigen tehetnek bármit a piac megnyugtatására. Az OPEC kvótakötelezett tagjai - a szervezet szeptemberi határozata értelmében - november elsejétől napi 500 ezer hordóval növelhetik a termelésüket. Ennek hatását azonban ellensúlyozzák az időszaki karbantartások az arab termelőknél.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, novemberi határidőre hétfő reggel hordónként (159 liter) 88,00 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 60 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál. Hajnalban előbb 53 centtel, majd 77 centtel volt olcsóbb a pénteki zárónál. Pénteken 88,60 dolláron végzett a NYMEX-en, 87 centtel olcsóbban, mint csütörtökön.