Jól áll az Electrolux

Vágólapra másolva!
A világ sokáig legnagyobb háztartásigép-gyártója, a svéd Electrolux hétfőn 1,799 milliárd svéd koronás adózott eredményt jelentett az első háromnegyed évről, 48,3 százalékkal többet a tavalyi első kilenchavi 1,213 milliárdnál. Az újabb nagy ugrás a cég világméretű átszervezésének, karcsúsításának és a termelés olcsóbb országokba helyezésének a következménye.     
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben az adózott eredmény 30,5 százalékkal, a másodikban 5,5 százalékkal, a harmadikban 73,2 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A nettó bevétel az első háromnegyed évben 1,5 százalékkal 77,089 milliárd svéd koronára nőtt a tavalyi első kilenchavi 75,962 milliárdhoz képest a folytatódó tevékenységekből.

Tavaly az Electrolux 2,648 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el, 2005-ben 142 millió koronás hiány volt ebben a rubrikában, főleg az átszervezések költségei miatt. Ezek tavaly is nagy terhet okoztak még: egyszeri tételek nélkül a folytatódó tevékenységekből 3,145 milliárd svéd korona lett volna az adózott eredmény, 17,5 százalékkal több a 2005-ös 2,677 milliárdnál.

A jó mutatók ellenére most fontolgatják a tűzhelygyártás felszámolását az észak-angliai Spennymoorban.A gyártás-áthelyezéseken kívül is terjeszkedtek Kelet-Európában: tavaly februárban közölték, hogy az Electrolux hűtőszekrények összeszerelését kezdi meg Kalinyingrádban.

Idén csökkentik a termelést az amerikai, iowai Webster Cityben is, viszont új mosógépgyárat építenek a mexikói Juarezben, amely 2008-tól termel majd. Oda vitték át 2005-ben a hűtőgépgyártást is az Egyesült Államok-beli Greenville-ből.

Az Electrolux csoport gyártóegységeinek közel fele már alacsony bérű országokban működik. Már e program jegyében került át Magyarországra, Jászberénybe a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisa, és építették fel 65 millió eurós beruházással a csoport nyíregyházi termelőegységét, amely 2005. januárban kezdett termelni. Befejezték a svédországi porszívógyár áttelepítését is Magyarországra, Jászberénybe, 1,2 millió eurós beruházással.

Az Electrolux csoport az 1991-es magyarországi megjelenése óta több mint 50 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, ebből 14,5 milliárd forintot 2004-ben. 2005-ben 25 millió euróért (6 milliárd forint) tovább bővítették a nyíregyházi hűtőgépgyárat, a fejlesztés tavaly januárban fejeződött be.Az Electrolux Lehel Kft. jászberényi fagyasztóládagyárában, 260 millió forintos beruházás után, most március vége óta már a teljes nagyládacsaládot gyártják.