Megtorpant a fogyasztói bizalom javulása

Vágólapra másolva!
Szeptemberben romlottak az ipari és a kereskedelmi cégek, valamint a fogyasztók várakozásai, ugyanakkor az építőipar és szolgáltató cégek derűlátóbbá váltak. Így érdemben nem módosult a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az Európai Unió támogatásával számított konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke az előző hónapban.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben megtorpant a GKI fogyasztói bizalmi indexének javulása. A mutató januári mélypontja óta eddig hónapról hónapra szerény, de folyamatos javulást jelzett. Az index emelkedése azonban szeptemberben nem folytatódott. Romlottak a lakosság saját pénzügyi helyzetére, a megélhetési költségeire és megtakarítási lehetőségeire vonatkozó várakozásai. Lényegében stagnált a foglalkozatás megítélése. Az inflációs várakozások a 2006. novemberi negatív rekordot követően hónapról hónapra javultak, de augusztus óta ismét romlanak.

Szeptemberben az ipari bizalmi index ismét csökkent az előző hónaphoz képest, sőt 2006 decembere óta először lett negatív. Az elmúlt és a következő időszak termelésének megítélése is romlott, miként a készleteké és a rendelésállományoké is, de az exportrendeléseké kissé javult. A foglakoztatási szándék stagnált, az áremelési törekvés mértéke csökkent, de köre érdemben nem változott. A pesszimizmusban szerepet játszhatott az is, hogy szeptemberben a rendszerint nagyon borúlátó kisvállalatok aránya a szokásos felett volt.

Az építőipari bizalmi index értéke szeptemberben valamelyest növekedett, de az idei év első hónapjainak szintjétől továbbra is messze van. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé kedvezőbbé vált, s javult a rendelésállományról és a várható foglalkoztatásról alkotott vélemény is. Az áremelési tervek az előző hónaphoz képest kissé erősödtek, de az egy évvel ezelőttieknél még mindig jóval kevésbé erőteljesek.

A kereskedelmi bizalmi index értéke augusztus után szeptemberben ismét csökkent. Az eladási pozíció megítélése jelentősen, a megrendeléseké kissé romlott, míg a készleteké valamelyest javult. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés ismét gyorsul.

A szolgáltató szférában viszont jelentősen, idei legmagasabb értékére emelkedett a bizalmi index. Kiemelkedő mértékben nőtt - ezzel másfél év után újra a pozitív tartományba került - a várható forgalom megítélése, ennél kisebb mértékű javulást mutatnak az üzletmenetre, valamint a foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. - az Európai Unió módszertanának megfelelően - konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem az építőipar és a szolgáltató szektor várakozásait veszi figyelembe. A szolgáltató szféra cégei közül - hasonlóan az uniós gyakorlatához - a pénzügyi és a közszolgáltatások területén működő vállalkozások egyelőre nem szerepelnek a vizsgált szektorok között.

A társaság szezonálisan kiigazított adatokat közöl, vagyis megfelelő matematikai módszerekkel kiszűri a szezonális hatások, például a téli és a nyári időjárás különbségei, a karácsony előtti nagyobb kereslet, a nyári szabadságok miatti kisebb termelés okozta eltéréseket.

A fogyasztói bizalmi indexet a háztartások pénzügyi helyzetének jelenlegi és várt alakulására, az ország gazdasági helyzetének jelenlegi és várt alakulására, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítják. Az üzleti bizalmi indexet az ipari, a kereskedelmi, az építőipari és a szolgáltató vállalkozások üzletmenetére és várakozásaira vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítják. A GKI-konjunktúraindex a lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga.