Két új áramalku született

Vágólapra másolva!
Titkos az MVM Zrt. által a paksi és a mátrai erőművel aláírt új kereskedelmi szerződések tartalma, az uniós illetékeseknek még rájuk kell bólintaniuk. Két másik erőművel még nem folynak tárgyalások az újrafogalmazásról - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az MVM Zrt. már felbontotta a paksi és a mátrai erőművel kötött, az EU által kifogásolt hosszú távú áramvásárlási megállapodását (htm), és helyettük új kereskedelmi szerződéseket kötött - tájékoztatta a lapot Ligeti Pál, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója.

Ezzel a hazai áramtermelés több mint a fele EU-konform módon jut el a kereskedőkhöz. Az új htm-ek csak akkor lépnek érvénybe, ha azokat az uniós versenyügyi illetékesek is - akik már megkapták e szerződéseket - megfelelőnek tartják. Tartalmuk titkos.

Még nincs megállapodás, de jól haladnak, és talán az év végéig le is zárulnak a tárgyalások az uniós versenyszabályoknak megfelelő új htm-ről a Budapesti és a Csepeli Erőművel is. Az MVM a pécsi erőművel is felbontotta a szerződést, de e helyett várhatóan nem köt újat. A Dunamenti és a Tiszai Erőmű esetén maradnának a régi megállapodásnál.

Hivatalos határideje nincs a htm-ek újrafogalmazásának, de Ligeti Pál szerint nem lenne célszerű megvárni, hogy az EU illetékesei utasításba adják e szerződések felbontását. Ez egyébként inkábbv az utolsó két nagy erőművet érinti, a Dunamentit és a Tiszeit, amelyek maradnának a régi megállapodásnál.

A htm-ek valamilyen formában történő megtartása mellett az szól, hogy stabil piacot jelent az erőműveknek, de jól jár egyetlen lehetséges vevőjük, az MVM Zrt. is. Amellett megteremti az alapját a villamosenergia-piac jövő évi teljes felszabadulása után is védelmet élvező, kis alkuerejű áramfogyasztók biztos és ellenőrzött áron való ellátásának is.