Szlovákia felől tovább szennyeznék a tokaji borvidéket

Vágólapra másolva!
Újabb, a tokaji történelmi borvidéket fenyegető környezetszennyező beruházást próbál megvalósítani egy társaság Szlovákiában. Tokajtól karnyújtásnyira ezúttal perlit gyártáshoz szükséges riolitot akarnak felszíni bányászással kitermelni, miközben még messze nem hárult annak veszélye, hogy a szlovák környezetvédelmi tárca esetleg rábólint az ennél is nagyobb környezeti károkkal fenyegető tőketerebesi (Trebisov) hőerőmű megépítését célzó projektre.  
Vágólapra másolva!

Kassa-megye önkormányzata kézzel lábbal hadakozik a Kisbáribanlétesítendő felszíni bánya megnyitása ellen. Noha a megyei önkormányzat kizárólagos jogkörei bőségesen elegendők egy ilyen beruházás megakadályozásához, a selmecbányai székhelyű Országos Bányahivatal kassai körzeti kirendeltsége a kisbári terepen már ki is tűzte a felszíni bányaparcella helyét, ahol robbantásos technológiával termelnék ki a riolitot, azt az üveges szerkezetű vulkáni kőzetet, amelyből egyszerű, hevítéses technológiával, nagyon olcsón tudnák előállítani az építőipar igen széles spektrumában alkalmazható, jó áron, nagy haszonnal értékesíthető végterméket.

Zdenko Trebula, a Kassa-megyei Közgyűlés elnöke a tiltakozáson túlmenően Jaroslav Izák környezetvédelmi miniszterhez fordulva azonnali közbelépésért folyamodott, és azt kérte: a tárca a lelőhely nevesítését is tiltsa meg, tekintettel arra a körülményre, hogy a közvetlen térséget a világörökséghez tartozó tokaji történelmi borvidék szennyezné, s ezért elsődleges védelemre szorul. Annál is inkább, hogy Magyarországhoz hasonlóan a borvidék szlovákiai térfélre eső részéért, és az ott megtermő borok márkavédelméért Pozsony igen csak sokat kardoskodott.

Trebula Marek Madaric kulturális miniszterhez is levelet írt, melyben azt szorgalmazta, hogy - mivel a tokaji történelmi borvidék Magyarországi térsége évek óta a Világörökség részét képezi - Szlovákia is tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a térfelére eső terület is felkerüljön az UNESCO jegyzékére, annál is inkább, mert ez a rang a durva környezetszennyező ambíciók ellen is egyfajta védelmet nyújtana.

Az ügyben egyelőre sem a környezetvédelmi, sem a kulturális miniszter nem jelzett vissza. A szlovák környezetvédelmi minisztérium azonban máig nem nyilatkozott a korábbi, a tokaji borvidéket ennél is vészesebben fenyegető tiltakozásokra. Tavasszal derült ki, hogy a nevében (a már nem létező) Csehszlovákiát feltüntető cseh-szlovák energetikai társaság a Tokajhoz hasonlóképpen közeli szlovákiai városban, Tőketerebesen három, - két szén és egy gáztüzelésű - hőerőművet akar felépíteni, amelynek levegőbe kerülő hulladékanyaga végzetesen megpecsételné a tokaji szőlők, így a világhírű hungaricum, a tokaji borok sorsát.

A tőketerebesi önkormányzat előbb beleegyezett a tervbe, majd az erőteljes lakossági ellenszegülés terhe alatt végül nemet mondott, de a beruházó azóta is - aggodalmakat indokoló magabiztossággal - olyan "környezettanulmányokat" népszerűsít, amelyek szerint a közel ezer megawatt teljesítményű tőketerebesi hőerőmű nem veszélyezteti a tokaji borvidéket. A szlovák környezetvédelmi tárca már hónapok óta elemzi ezeket a tanulmányokat, de egyelőre nem nyilatkozik.