Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumában újra indult az a per, amelyet a magyar állam indított több mint hat évvel ezelőtt a Postabank volt könyvvizsgáló cégei ellen, a következő tárgyalás várhatóan jövő év április 4-én lesz.
Vágólapra másolva!

A magyar állam és társai, mint felperesek több mint 6 évvel ezelőtt indítottak kártérítési pert a Deloitte könyvvizsgáló cég és két másik könyvvizsgáló ellen. Együttesen mintegy 170 milliárd forintot követeltek a Postabank egykori könyvvizsgálóitól, mert álláspontjuk szerint a könyvvizsgálók hozzájárultak ahhoz, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki.

Az alperesek auditált postabanki mérlegei alapján került sor az 1997-es, illetve 1998-as tőkeemelésekre, majd a bank konszolidációjára, amelyek összességében mintegy 170 milliárd forintjába kerültek az államnak.

Az új eljárás azért indult, mert ez év március 2-án a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési perben az állam által követelt, mintegy 132 milliárd forintnyi konszolidációs kárt illetően megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét. Egyúttal a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatával mindhárom alperes vonatkozásában új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot, és jogerősen elutasította a több mint 6 éves perben a részvénynévérték-csökkenéssel kapcsolatos 40 milliárd forintos állami kárigényt, mindhárom, perben érintett könyvvizsgáló cég vonatkozásában.

MTI