Szeptemberben felgyorsult a német infláció

Vágólapra másolva!
Németországban szeptemberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban kedde. Ez két éven belül a leggyorsabb tizenkét havi inflációra vall, és ezt elsősorban az üzemanyagárakkal magyarázták a közleményben.
Vágólapra másolva!

A szeptember végén kiadott előzetes becslés 0,2 százalékos havi és 2,5 százalékos tizenkét havi inflációra szólt. Előzőleg, augusztusban átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban. Júliusban is 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek a hazai szabvány szerint. Az EU-szabvány szerint számolva 2,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció szeptemberben, miután augusztusban hatodik hónapja maradt 2,0 százalékon.

Németországban a tizenkét havi infláció tavaly augusztus óta volt folyamatosan az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja alatt vagy legföljebb éppen 2 százalékon, főleg a lakossági kereslet gyengesége miatt. Ehhez az is hozzájárult, hogy az egész EU-ban Németországban majdnem a legkisebb a bérnövekedés üteme: a második negyedben is csak 1,9 százalékos volt. Az átlagbér leértékelődött, hiszen növekedése tartósan elmaradt az inflációtól.

Az év elején kissé gyorsult infláció elsősorban az élelmiszerek drágulását, a 0,3 százalékpontos áfa-emelés- 1,9 százalékra - hatását és az üzemanyagok drágulását tükrözte.
Júniusban, májusban, áprilisban és előtte márciusban rendre 2,0 százalékos, februárban 1,9 százalékos, januárban 1,8 százalékos, decemberben 1,4 százalékos, novemberben 1,5 százalékos, októberben 1,1 százalékos, tavaly szeptemberben 1,0 százalékos, tavaly augusztusban 1,7 százalékos, tavaly júliusban 2,1 százalékos, tavaly júniusban 2,0 százalékos, tavaly májusban 2,1 százalékos, tavaly áprilisban 2,3 százalékos, tavaly márciusban 1,9 százalékos, tavaly februárban 2,1 százalékos, tavaly januárban is 2,1 százalékos, 2005. decemberben szintén 2,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció az EU-szabvány szerint számolva. 2005-ben 2,0 százalékos, tavaly 1,7 százalékos volt az évi átlagos infláció.

Németországban az első negyedévben 0,5 százalékos gazdasági növekedést mértek az előző negyedhez képest, és a tavalyi első negyedhez képest 3,3 százalékkal, illetve naptári kiigazítással 3,6 százalékkal volt nagyobb a GDP, elmaradva a tavalyi utolsó negyedévi 3,7 százalékos, illetve naptári kiigazítással 4,0 százalékos éves ütemtől, de jócskán meghaladva a tavalyi átlagot. A növekedés a második negyedben 0,3 százalékosra lassult, és a tavalyi második negyedhez képest a többlet 2,5 százalékos volt csak, naptári kiigazítással is.

A lakossági fogyasztás ellenben az idei első és a második negyedévben rendre 0,2-0,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tavalyi utolsó negyedben, az idei áfa-emelés miatt előre hozott vásárlások miatt, még 1,9 százalékos volt a lakossági fogyasztás éves többlete változatlan áron, tavaly egész évben azonban átlagosan csak 0,9 százalékos.