Döntött a kormány a nyugdíjról

Vágólapra másolva!
Az előrehozott öregségi nyugdíj feltételrendszerét teszik következetesebbé és a rövid távú finanszírozhatóságot kiszámíthatóbbá azok a nyugdíjtörvényt érintő kisebb módosítások, amelyekről a múlt héten döntött a kormány. Az Országgyűlésnek benyújtott javaslat megőrzi a nyugdíjminimumot és a résznyugdíjat, amelyet az 1997-es nyugdíjtörvény rendelkezései 2009. január 1-jével szüntettek volna meg.
Vágólapra másolva!

A kormány elkötelezett az igazságos nyugdíjrendszer kialakításában, amely nemcsak rövid távon szolgálja a nyugdíjasok érdekeit, hanem hosszú távon is biztonságos, fenntartható ellátást nyújt egy élet munkája után. A távlati modell kialakítását széles körű társadalmi vita előzi meg, azonban rövid távon is szükség van apróbb módosításokra.

A kabinet múlt héten elfogadott módosító javaslata értelmében a férfiak előrehozott nyugdíjba vonulásának alsó korhatára változatlanul 60 év marad. A férfiak esetén az alsó korhatár ugyanis az 1997-es nyugdíjtörvény szerint a jelenlegi 60 évről a 2009-2012. közötti időszakban átmenetileg 59 évre csökkenne, a tavaly elfogadott módosítással 2013-tól pedig ismét 60 évre emelkedett volna. A múlt heti döntés szerint azonban a 2009-2012. közötti időszakban is változatlan marad a korhatár.

A kormány módosítja a bonus-malus rendszert is. A bonus, tehát a nyugdíjkorhatár felett nyugdíjba vonulók esetében számolt, a nyugdíjat növelő érték változatlanul havi 0,5 százalék marad. Változik azonban a malus, azaz a csökkentési szabály, amit a korhatár előtti nyugdíjba vonulás előtt kell alkalmazni. A csökkentés mértékét alapvetően az életkor határozza majd meg. 2009-től a javaslat alapján a 61-62 év közötti időszakra havi 0,3 százalék mértékű, 61 év alatti időszakra pedig havi 0,4 százalékos mértékű lenne a csökkentés. A hosszú szolgálati idővel rendelkezőknek - 2009-től a 40 éves, 2013-tól a 41 éves szolgálati idő után - 50 százalékkal kisebb lesz a csökkentés mértéke. A módosítások természetesen azokra nem vonatkoznak, akik a változások hatályba lépése, azaz 2009 előtt megszerzik az előrehozott öregségi nyugdíjra a jogosultságot, de nem vonultak nyugdíjba.

Az időskori szociális biztonság erősítése érdekében döntött úgy a kormány, hogy a nyugdíjminimumra és a résznyugdíjra vonatkozó azon szabályokat változatlanul hagyja, amelyek az 1997-es nyugdíjtörvény rendelkezései alapján 2009. január 1-jével szűntek volna meg. A kormány javaslata biztosítja, hogy a rövid szolgálati idővel rendelkező embereknek továbbra is legyen lehetősége nyugdíjat szerezni.

A módosítás eleget tesz annak az alkotmánybírósági határozatnak is, amely arra kötelezi a jogalkotót, hogy alkosson átmenetei szabályokat az özvegyi nyugdíjrendszer 1993. évi módosításához. A jelenlegi javaslat 2008. január 1-jétől a 15 éves feléledési idővel biztosítja minden 1993. március 1-je előtt elhunyt biztosított hozzátartozójának az özvegyi nyugdíjat, ha az egyéb jogosultsági feltételek is fennállnak.

MTI