A Citigroup sem úszta meg a jelzálogválságot

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedben 57 százalékkal - három éve nem látott mértékben - csökkent a Citigroup profitja: a legnagyobb amerikai bank adózott eredménye 2,38 milliárd dollárra, egy részvényre vetítve 47 centre esett, az egy évvel korábbi 5,51 milliárd - egy részvényre 1,10 - dollárról.
Vágólapra másolva!

A három éve nem látott mélyrepülést a bank a bevételek 6 százalékos növekedése - 22,66 milliárd dollárra való növekedése - mellett hozta össze. A prognózisok erre az időszakra 43 cent részvényarányos eredményt és 20,81 milliárd dolláros bevételt mutattak.


Elemzők szerint a Citigroup erős profitcsökkenése a jelzálogpiaci válság hatásait és amerikai fogyasztói üzletága átfogó teljesítményromlását tükrözi. A lakossági banki tevékenységben - a Citigroup legnagyobb üzletágában - 44 százalékkal, 1,78 milliárd dollárra esett az eredmény, míg a bevételek 14 százalékkal, 14,68 milliárd dollárra nőttek.

A Citigroup szeptember végén 2,35 ezer milliárd dollár értékű vagyont kezelt. A bank idén 17 ezer fős létszámcsökkentést jelentett be, átalakítási terve részeként, amellyel az idén még 2,1 milliárd dollárt, jövőre és 2009-ben 4,58 milliárd dollárt akar évente megtakarítani.