Fékezi a gabonaexportot Oroszország

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány 10 százalékos kiviteli adót vetett ki a búza és 30 százalékost az árpa exportjára. Az új szabályok a meghirdetés után egy hónappal lépnek érvénybe és 2008. április 30-áig maradnak hatályban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A határozat szerint a búza exportadója nem lehet alacsonyabb tonnánként 22 eurónál, az árpáé tonnánként 70 eurónál. A lépés közvetlen célja az intervenciós készletek csökkenésének megállítása, közvetett célja pedig a hazai kenyérárak emelkedésének megfékezése.

Oroszországban katasztrofálisan alacsony termést takarítottak be az idén, ami azzal fenyeget, hogy az égbe szökő gabonaárak miatt az infláció meghaladja a kilencszázalékos tavalyi mértéket. Alekszej Gorgyejev mezőgazdasági miniszter szerint az idei termés elmarad a tavalyi 78,6 millió tonnától, pedig elemzők nemrégen még azt jósolták, hogy idén 80 millió tonnát meghaladó gabonamennyiséget takaríthatnak be. Gorgyejev azt is közölte, hogy szükség esetén további lépéseket tesznek a búza és az árpa visszatartása érdekében.