Tüntetésre készülnek a sertéstartók

Vágólapra másolva!
Demonstrációra készülnek a sertéstartók. A tiltakozás idejéről és módjáról október 17-én dönt a szakmai szervezet. A sertéstartók úgy vélik: nem lehet tovább tétlenül szemlélni, hogy eltűnjön a piacról a magyar sertéshús. Nem várhatnak tovább a be nem tartott ígéretekre, a meg nem hozott döntésekre.
Vágólapra másolva!

Elfogyott az állatoknak szánt takarmány, a gazdálkodók felélték utolsó tartalékaikat. A termelők sem a feldolgozóktól, sem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (FVM) nem kaptak érdemi segítséget. Így nem maradt más út számukra, mint az, hogy a közvéleményhez és a fogyasztókhoz forduljanak - hangoztatja a Sertéstenyésztők Országos Választmánya.

A sertéstartók elkeseredettsége és kilátástalan helyzete azonnali lépéseket igényel - hangoztatja a MOSZ. A szövetség úgy ítéli meg, hogy csak akkor van remény érdemi intézkedések meghozatalára, ha a sertéstartók a változások kikényszerítése érdekében összehangoltan lépnek fel. Az agrár-érdekképviselet szerint már nem lehet egy-két helyi megmozdulással eredményt elérni, országos szinten kell megoldást találni.

A MOSZ vállalja az országos tüntetés szervezését, várja minden sertéstartásban érdekelt gazdálkodó csatlakozását. A demonstráció előkészítése elkezdődött. A jövő hét szerdáján megkezdi munkáját a szervező bizottság, amely előkészíti, hogy a sertéstartók országos akciókban adjanak hangot elégedetlenségüknek.
A sertéstartási kedvet több szakmai szervezet szerint is növelni kellene Magyarországon, mivel nagyon kevés a sertés. Az idén a vágások száma nem változott tavalyhoz képest. A múlt évben Magyarországon összesen mintegy 3,8-4,0 millió sertést vágtak. Az idei első hét havi adatok alapján a levágott mennyiség 2,5 millió darab volt, ez időarányosan megfelel a tavalyinak, amelyben benne vannak a külföldről Magyarországra hozott élő állatok is.

Magyarországon az élő sertés előállításának önköltsége az év elején még általában 260-280 forint kilogrammonként élő súlyra vetítve, az állattartó telep korszerűségétől és az alkalmazott technológiától függően. Ez azonban a mostani magas takarmányárak miatt biztosan 330 forint fölé emelkedik, mivel a sertéstartás költségének 65-70 százalékát a takarmányárak adják.

MTI