Lassul az euróövezet GDP-növekedése

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben a GDP a második negyedévben 0,3 százalékkal volt nagyobb, mint az első negyedévben, és 2,5 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, közölték az EU statisztikai hivatalában. Az első negyedévben 0,8 százalékos negyedévi és 3,2 százalékos éves GDP-növekedést mértek. A lassulást az okozta, hogy az EKB kamatemeléseinek és a világpiaci kereslet lanyhulásának következményei már megmutatkoznak a beruházások és az export növekedési ütemének gyengülésében, és az erőtlen lakossági fogyasztás továbbra sem pótolja a többi forrás ütemvesztését.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság azt jósolja, hogy a gazdasági növekedés 0,3-0,7 százalékos lesz a mostani harmadik negyedévben. Szeptemberben még 0,3-0,8 százalékot várt. Az utolsó negyedévre 0,3-0,7 százalékos növekedést vár (szeptemberben 0,2-0,8 százalékot jósolt), a jövő évi első negyedre 0,3-0,8 százalék közöttit (szeptemberben 0,2-0,9 százalékot valószínűsített). A tavalyi utolsó negyedben negyedévről negyedévre szintén 0,8 százalékos, éves összehasonlításban 3,3 százalékos volt a növekedés üteme, a legújabb felülvizsgálatok szerint. Tavaly egész évben az euróövezetben átlagosan 2,7 százalékos volt gazdasági növekedés, ami hatéves rekord.

Az egész EU-ban az átlagos növekedés 0,5 százalékos volt a második negyedben, az első negyedévi 0,8 százalékról és a tavalyi utolsó negyedbeli, szintén 0,8 százalékról lassulva. Éves összevetésben az ütem 2,8 százalékra fogyatkozott az első negyedévi 3,4 százalékról és a tavalyi utolsó negyedévi 3,5 százalékról. Magyarországról negyedévről negyedévre 0,1 százalékos növekedést tart nyilván az EU statisztikai hivatala - ezt rontották a korábbi becslésben szerepelt 0,2 százalékról -, az első negyedévi 0,3 százalékos és a tavalyi utolsó negyedévi 0,5 százalék után. Éves összehasonlításban 1,6 százalékra lassult a növekedés - az előző becslésben még 1,8 százalék szerepelt - 2,6 százalékról, illetve 3,1 százalékról.

Szeptember elején mind az EKB, mind az Európai Bizottság rontotta az idei gazdasági növekedésre szóló előrejelzését, a "nem elsőrendű válság" esetleges következményeire tekintettel. Az EKB most 2,2-2,8 százalék között várja a GDP-növekedést az euróövezetben idén, júniusban még 2,3-2,9 százalékos növekedést jósolt idénre, márciusban 2,1-2,9 százalékot valószínűsített. Az EKB szerint jövőre a gazdasági növekedés 1,8-2,8 százalék között várható, egyelőre ugyanazt jósolta, mint júniusban, de márciusban még 1,9-2,9 százalékot valószínűsített a jövő évre. Az Európai Bizottság most 2,5 százalékos növekedésre számít idén. Május elején 2,6 százalékot, februárban 2,4 százalékot, novemberben 2,1 százalékot jósolt erre az évre, a tavalyi, 2,7 százalékos, hatéves rekordütem után. Az EKB évente 2 százalékot alig meghaladó GDP-növekedést tart csak egészségesnek az árstabilitás számára.

Robusztus marad a világgazdaság növekedése

A világgazdaság növekedése robusztus marad, a nemzetközi kereskedelem pedig igen dinamikusan fejlődik, dacára a pénzpiacok utóbbi időben tapasztalható ingadozásainak - nyilatkozta csütörtökön Moszkvában Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke. Trichet szerint eddig "nagyon bejött" az a forgatókönyv, amit a nem a különleges esetekre dolgozott ki az EKB. Az euró árfolyamával, túlzott erősödésének lehetőségével kapcsolatban a bankelnök azt mondta, hogy az árfolyamnak az alapvető gazdasági alapok állapotát kell tükröznie, ugyanakkor szerinte nem kívánatosak a túlzott változások. Megismételte - elsősorban Kínára célozva -, hogy egyes feltörekvő országoknak rugalmasabb árfolyampolitikát kellene folytatniuk.