Decemberben vizsgázik a konvergenciabeszámoló

Vágólapra másolva!
Önállóan valószínűleg nem kerül az Európai Bizottság és az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa elé az a féléves beszámoló, amelyet Magyarország nemrégiben juttatott el Brüsszelbe a konvergenciaprogram végrehajtásának második hat hónapjáról - mondta el Veres János. A két uniós intézmény a legfrissebb információk szerint legközelebb a konvergenciaprogram aktualizált változatának decemberi benyújtását követően foglalkozik külön Magyarországgal - tette hozzá a magyar miniszter.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem látnak olyan okot, amely miatt ezzel külön foglalkozni kellene - vélte Veres János. A hírügynökség érdeklődésére azt is elmondta, hogy a sajtóban "Lex Mol" néven emlegetett jogszabály, amelyet az Országgyűlés előző nap szavazott meg, a miniszterek luxembourgi találkozóján semmilyen formában nem került szóba.

A ülés napirendi pontjai közül kitért a közkiadások minőségével foglalkozóra, amelynél Magyarországot pozitívan értékelték a költségcsökkentési és teljesítményértékelési rendszer bevezetése kapcsán, amelynek célja a közszféra hatékonyságának növelése.

A nemzetközi hitelpiaci válság témájában a miniszterek kitértek arra, hogyan lehetne növelni a pénzügyi stabilitást az unióban, különös tekintettel a több országot érintő műveletek esetében. Veres János az elhangzottakat úgy foglalta össze, hogy a miniszterek nem látnak problémát Európában, nincs ok a bizalmatlanságra vagy bizonytalanságra. Az európai pénzügypiacokat a miniszterek stabilnak tekintik, ahol továbbra is növekedési potenciál tapasztalható - emelte ki.

Az EU műholdas navigációs programjának, a Galileom programnak a finanszírozásával kapcsolatban Veres János megerősítette: miután egy év telt sem telt el a hétéves pénzügyi keretprogramból, Magyarország nem támogatja, hogy az EU hozzányúljon annak alapvetéseihez.